Zato što sam devojčica – danas je Međunarodni dan devojčica

Širom sveta, onog trenutka kada se rode kao devojčice,  mnoge od njih su stavljene u nepovoljniji položaj u odnosu na svoju braću. U najsiromašnijim zemljama sveta devojčice se suočavaju sa većim rizikom od neuhranjenosti, bolesti, gladi… Imaju manje mogućnosti za obrazovanje i građenje bilo kakve karijere. Statistike pokazuju da jedna od sedam devojčica, u zemljama u razvoju, bude na silu udata pre svoje petnaeste godine.

Prošle godine obeležen je prvi Međunarodni dan devojčica, odlukom Ujedninjenih nacija donetom 2011. godine da se 11. oktobar proglasi danom devojčica koje se širom sveta suočavaju sa nejednakostima u obrazovanju, ishrani, zdravstvenoj zaštiti, zakonskim pravima, zaštiti od dikriminacije, nasilja i slobode samo na osnovu svog pola.

Međunarodni dan devojčica promoviše prava devojčica  i ističe rodne nejednakoti koje postoje između devojčica i dečaka.

Ove godine, ovaj dan je fokusiran na inovacije u obrazovanju devojčica jer se pravo na obrazovanje smatra moralnim imperativno svakog društva. Obrazovanje je, kako ističu u Ujedinjenim nacijama, moćna sila koja transformiše društvo.

Foto: community.cengage.com
Foto: community.cengage.com

Iako je poslednjih decenija postignut značajan napredak kada je obrazovanje devojčica u pitanju, mnoge od njih, naročito iz marginalozovanih grupa i dalje su lišene osnovnih prava, još uvek ne mogu da idu u školu što kasnije dovodi do toga da imaju finanskijske, institucionalne i društvene barijere. One koje uspeju da se izbore da se školuju, kasnije se suočavaju sa malim zaradama ili zabranama da rade..

Sve zemlje pozvane su da poboljšaju uslove za školovanje devojčica kroz poboljšan prevoz do škole, organizovanje kurseva u školama, mentorske programe, reviziju školskih programa koje uključuju obrazovanje o rodnim ravnopravnostima, edukaciju o nasilju, maloletničkim brakovima, seksualnom i reporuduktivnom zdravlju, kao i primenu omobilnih tehnologija, naročito u udaljenim oblastima kako bi devojčicama približili svet i motivisali ih na obrazovanje.

Foto: crescentsofbrisbane.org
Foto: crescentsofbrisbane.org

Povodom ovog dana podsetiću vas na devojčicu Malalu Jusufzai, koja se suočila sa onim što se dešava devojčicama koje žele da se školuju uprkos zabranama – talibani su joj pucali u glavu. Od jedanaeste godine, Malala je pisala dnevnik u kome je osuđivala zločine koje čine talibani. Nakon što je ovaj dnevnik objavljen na BBC-ju pod pseudonimom Gul Makaj, Malala je dobijala brojne pretnje koje su na kraju dovele do zločina. Metak koji je završio u njenom vratu je uklonjen, ona je danas zdrava, a za svoju posvećenost dobila je nagradu Evropskog parlamenta koja se dodeljuje onima koji se bore protiv netolerancije, fanatizma i svih oblika represije.

Ova mlada Pakistanka koja se bori za pravo na obrazovanje devojčica i koju su proglasili globalnim ambasadorom za obrazovanje devojčica,  nalazi se ove godine na listi kandidata za Nobelovu nagradu za mir i najmlađi je laureat u istoriji dodele Nobelove nagrade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *