FreeDigitalPhotos.net

Večernji izlazak sa prijateljima je dobar za mentalno zdravlje, ne branite mu!

Mnogi muškarci se zaklinju da se nikada neće oženiti i odreći se svega onoga što sa sobom nosi momački život – slobode, slobode, slobode! Drugi, na pomen da će im se život promeniti onog trenutka kad kažu da i da više neće moći kako oni hoće već da će morati kako ona kaže, kategorično tvrde da im nikada, nijedna žena, ma koliko da je voleli, neće zabraniti da rade ono što vole, ponajmanje viđanje sa ortacima.

Istina je da samo četvorica od deset muškaraca mogu da se pohvale da se ženidbom nije mnogo stvari promenilo u njihovim životima i tako željenom slobodom u braku koja podrazumeva izlazak sa prijateljima. Ostala šestorica se mire sa činjenicom da im to više nije dopušteno ali se uglavnom pravdaju time da ih je prošla volja. Prave se da je prinudno sedenje u kući dobrovoljno i kiselo se smeškaju na prozivke svoji prijatelja da su postali papučići.

Činjenica je da većina žena očekuje od svog dečka koji je avanzovao u supruga da u braku iz korena promeni svoje ponašanje i “ako je voli” prestane da voli sve ostalo što je voleo do venčanja. Činjenica je i da su mnoge ljubomorne na muške prijatelje svog supruga i da nikako ne mogu da shvate kako između nje i njih može da izabere da par sati provede vreme sa njima. Ili sa nekom, jer često misle da su prijatelji samo pokriće. Iste te žene će na sav glas vikati da trpe psihičku torturu ukoliko im muškarac uzvrati istom merom i kaže – Ne možeš sa prijateljicom na kafu!

Foto: FreeDigitalPhotos.net
Foto: FreeDigitalPhotos.net

Dakle, četvorica od deset muškaraca uživaju ženino poverenje i razumevanje. Ostala šestorica žive kako moraju pa ako ste supruga jednog od tih šestoro muškaraca iz statistike, evo zašto ne treba da se bunite kad on poželi veče da provede sa svojim prijateljima. Bez vas!

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu sproveli su istraživanje i utvrdili da vrlo malo muškaraca koji imaju preko 30 godina a u braku su, imaju tu privilegiju da se viđaju sa svojim prijateljima i da žene to nikako ne treba da im zabranjuju jer izlasci sa prijateljima poboljšavaju njihovo mentalno zdravlje.

Izlazak sa prijateljima, odlazak u kafanu, mali fudbal, igranje tenisa, čak i sedenje na klupi ispred zgrade uz flašu piva utiču na raspoloženje muškaraca a samim tim i na njihovo mentalno i opšte zdravlje. Kako navode istraživači, nije važno šta će raditi sa svojim prijateljima već odnosi koje neguju u tim trenucima, razgovor, šala, smeh, druženje sa nekim ko je istog pola, bez razmišljanja šta smeju ili moraju da kažu i bez neizbežnih komentara seksualne prirode.

Istraživanje je takođe pokazalo da od one četvorice koji povremeno mogu da se vide sa svojim prijateljima, dvojica to mogu bez problema, dok druga dvojica moraju da moljakaju, čine ustupke i danima pre tog večernjeg izlaska budu “dobri”.

Ne branite im, upozoravaju istraživači! Odnosi sa prijateljima su veoma važni, oni koji se redovno viđaju sa svojim prijateljima i opušteno se druže, manje su podložni bolestima, ako se razbole brže se leče a generalno su velikodušniji od onih koji imaju zabranu za bilo kakvo druženje van bračnog života.

Ako ste od onih koja je na kraju ovog teksta pomislila – Ma kakvi, ne dolazi u obzir! – razmislite malo. Ako sumnjate da vas laže i da će to vreme provesti ko zna sa kojom – statistike pokazuju da se vanbračni izleti uglavnom dešavaju u radno vreme.

 

2 comments

  1. Nije uvek sve stvar poverenja, ljubomora neosnovana ume da bude ača od svega. Guši i njega i mene ali sve je valjda stvar trenutnog raspoloženja žene.

  2. Mislim da tu nema zabrane ili dopuštenja već je sve stvar dogovora. Naravno da se neke stvari mijenjaju kad se uđe u brak ali mjenjaju se za obe strane. Niko ne spominje da i žena gubi svoju „slobodu“, pa valjda je i ona imala život prije njega. Nemoguće je nastaviti momački život nakon vjenčanja ali ne treba se ni sasvim zatvoriti u kuću. U svemu treba imati mjeru. Isto važi i za žene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *