Home / Porodica i zdravlje / Samopregled dojke oduzima samo desetak minuta mesečno
Samopregled dojke oduzima samo desetak minuta mesečno

Samopregled dojke oduzima samo desetak minuta mesečno

Rak dojke je najčešči oblik kancera kod žena.  Nažalost, on ima različite oblike i karakteristike i nemoguće je upozoravati o prepoznavanju simptoma. Najboljim lekom smatra se prevencija što može da dovede do uočavanja bolesti u samom začetku a sve to vodi ka mnogo većim šansama ka izlečenju nego kada je bolest uznapredovala. Kada je bolest otkrivena, leči se hirurški, radioterapijom i hemoterapijom.

Kada je otkriven rano, u prvoj fazi, kancer dojki je izlečiv u preko 95% slučajeva.

Prevencija raka dojke podrazumeva redovan odlazak na lekarske preglede a interval zavisi od godišta i eventualnih predispozicija da žena oboli od ove bolesti, ali veliku ulogu ima i redovan samopregled dojki. On podrazumeva da žena bar jednom mesečno treba da proveri promene kada su njene dojke u pitanju, jednostavnim posmatranjem u ogledalu da li je došlo do promene u obliku i veličini neke dojke, da li ima pojave crvenika kože ili bradavice, a onda pažljivim opipavanjem svake dojke kako bi se uočila eventualna pojava “grudvica”, “kvržica”, “zadebljanja” kojih ranije nije bilo ili je neka dojka, postala osetljivija na dodir.

Posmatranje dojki u ogledalu vrši se tako što ćete stati ispred ogledala sa rukama na kukovima, pažljivo pogledati a onda dići ruke iznad glave i ponovo pažljivo pregledati.

Nakon toga sledi samopregled se obavlja vrhovima prstiju, blagim a zatim malo intenzivnijim pritiskom, u koncentričnim krugovima, da bude FreeDigitalPhotos.netjasnije, kao da same sebi masirate dojku, počevči od spolja ka bradavici, horizontalno a zatim i vertikalno, potom obrnuto, od bradavice ka spoljnim konturama dojki kako bi se ispipala cela površina. Otkrivanje bilo kakve abnormalnosti alarm je za odlazak kod lekara, čak i ako ste mesec dana pre toga bile na pregledu.

Samopregled treba raditi na kraju menstrualnog ciklusa. On može detektovati prisustvo neke anomalije koja uopšte ne mora biti kancerogena ali nije na vama da procenjujete i igrate se sa svojim zdravljem. Lekar će dodatno izvršiti palpaciju dojki a zatim vam, ako smatra neophodnim, dati uput za specijalistu koji će obaviti pregled ultrazvukom ili mamografom.

Nemojte zaboraviti da rak dojke, kao skoro svaki oblik kancera, nema lako uočljive simptome kao druge bolesti i da su se mnoge žene kod kojih je otkrivena ova bolest u početnim fazama osećale savrešno zdrave.

FreeDigitalPhotos.netKada je dijagnostifikovan, rak dojke se leči hirurški, radioterapijom i hemoterapijom. Hirurško lečenje može podrazumevati samo uklanjanje područja gde je tumor otkriven ali i radikalniju intervenciju koja podrazumeva mastektomiju – uklanjanje cele dojke. Radioterapija se kao vrsta lečenja sprovodi skoro u svim slučajevima, u različitim ciklusima i različitim intenzitetom, dok hemoterapija nije uvek neophodna.

Nažalost, oporavak je dug, bolan na mnogo načina i prepun strahova.

Vodite računa o svom zdravlju, kako kaže poslovica, vaše telo je najvažnije mesto za život koje imate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*