Pokret prekrštenih nogu

Barbakaos je mali grad u Kolumbiji u kome je 2011. godine jedna mlada trudnica umrla samo zbog toga što hitna pomoć nije uspela na vreme da stigne do nje a razlog je bio što je vozilo ostalo zaglavljeno na putu. Kako razlog tom zaglavljivanju nisu bili loši vremenski uslovi već isključivo loše stanje puteva, ovaj događaj je izazvao veliki bes žena koje su odlučile da svojim muževima uskrate seksualne odnose kako bi ukazale na problem stanja puteva, odnosno zahtevajući da putevi koji  povezuju ovaj mali grad sa velikim gradovima moraju biti asvaltirani kako se ovako nesreći događaji više ne bi dešavali. Putevi su u takvom stanju da je stanovnicima ovog gradića potreno više od 14 sati da stignu do najbližeg grada.

Posle tri meseca i 19 dana ovog štrajka koji je nazvan Štrajkom prekrštenih nogu, vlada se obavezala da izdvoji 21 milion evra za početak radova. Mir se vratio u Barbakos, žene su prekinule štrajk i, naravno, problem je ubrzo bio gurnut u stranu. Prošle su dve godine a radovi na putevima još uvek nisu započeti.

Ovih dana, žene u Barbakaosu su ponovo prekrstile noge, odnosno objavile da ponovo stupaju u štrajk seksom, izjavivši da će ovoga puta u gradu apstinencija trajati sve dok ne započnu obećani radovi.

Prekrsti noge, pozivaju jedna drugu žene u Barbakaosu, osiguraj svima nama bezbednost na putevima.

Zašto rađamo decu ako ne možemo da im ponudimo najosnovnija prava, jedno je od pitanja koje postavljaju ove žene.FreeDigitalPhotos.net

Ova vest vam može biti zanimljiva ali i ne mora, međutim, stanovnici ovog grada su i ranije štrajkovali na razne načine kako bi upozorili na ovaj problem, štrajkovalo se i glađu i ništa nije izazvalo ovakvu pažnju svetske javnosti kao ovaj štrajk prekrštenih nogu.

Zanimljivo je da je seks još uvek ono što može da pomeri stvari sa mrtve tačke. Ovaj pokret nije prvi u svetu a nije ni izum modernog doba, slični pokreti poznati su još od Peloponeskog rata. U novijoj istoriji, žene na Filipinima su tako uspele da reše rivalstvo među klanovima, a žene u Liberiji su ovakvim štrajkom stavile tačku na građanski rat koji je trajao 14 godina!

Očigledno je da ova vrsta nenasilne borbe za neke ciljeve postiže rezultate, ali nažalost, samo kada dobije pažnju medija a globalna zainteresovanost za ovaj pokret pokazuje stanje u svetu i muško ženskim odnosima. Gora kukus u ustima ostavlja to što žene danas, u 21. veku  moraju da koriste svoje telo kako bi ukazale na neki problem.

 

One comment

  1. Lizistrategija 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *