Pet Tibetanaca – Fontana mladosti

Ovih dana se na Fejsbuku prilično deli priča o Pet Tibetanaca, da li ste već imali prilike da vidite? Pet Tibetanaca nisu pet Tibetanaca koji su se u nekom manastiru na Tibetu posvetili duhovnom životu, to je grupa vežbi koje nazivaju Fontanom mladosti i koje utiču na energiju tela, uma, duha i buđenje životne snage.

Ove vežbe opisane su u knjizi koju je napisao Peter Kelder, pod nazivom “Oko otkrovenja”, koja je objavljena još 1939. godine. Iako se ne radi o Tibetancima, vežbe potiču sa istoka i veoma podsećaju na neke joga položaje.

Oni koji praktikuju ove vežbe tvrde da se osećaju mnogo bolje ali se hvale da drugi primećuju i kako bolje izgledaju. Vežbe bi trebalo praktikovati svakodnevno, uglavnom sa tri ponavljanja, skoro pa da ne oduzimaju nikakvo vreme, najbolje kada nismo baš presiti, dakle ne neposredno posle jela, nevažno u koje doba dana, mada se preporučuje da se rade ujutru kako bi dale energiju za taj dan, ili uveče kako bi obezbedila kvalitetan, zdrav san. Svakodnevno možete raditi tri ponavljanja vežbi sve dok vaše telo ne “zatraži” više ponavljanja. Ponavljanja mogu ići do dvadeset jednog, preko toga se ne preporučuje.

Foto: benesserevillage.it
Foto: benesserevillage.it

Ove vežbe mogu raditi ljudi svih uzrasta, bez obzira da li imaju iskustva sa jogom ili, recimo, gimnastikom. Stalno vežbanje sa pravilnim disanjem, jača imuni sistem i pozitivn utiče na um.  

A šta u stvari rade Pet Tibetanaca?

U telu postoji sedam glavnih energetskih centara koji korespondiraju sa sedam endokrinih žlezda. Sedam čakri odgovara ovim energetskim centrima, odnosno svaka čakra ima svoje sedište u jednoj od sedam endokrinih žlezda. Hormoni koje luče ove žlezde regulišu telesne funkcije. Pet Tibetanaca stimulišu žlezde da proizvode hormone koji su uključeni u proces starenja svakoga od nas. Otkriveno je da starenje reguliše hormon smrti koji se proizvodi u hipofizi, počevši od pubeteta, i koji utiče na sposobnost ćelija da koriste povoljne hormone što dovodi do toga da vremenom postaju sve starije i na kraju polako umiru.

Pet Tibetanaca utiče na ravnotežu u radu endokrinih žlezdi, odnosno energentskih centara i time utiču na organizam da funkcioniše kao kada smo bili deca, pre nego što je hipofiza počela da proizvodi hormone smrti.

Utičući na energetske centre Pet Tibetanaca normalizuju hormonski disbalans I snažno utiču na naš osećaj blagostanja, kako fizičkog tako i u emotivnoj sferi.

Kod zdravih osoba, svaki energetski centar radi velikom brzinom, ali ako jedan od sedam centara usporava, protok vitalne energije se zaustavlja i utiče na zdravstveno stanje. Ako je verovati svima koji svakodnevno praktikuju Pet Tibetanaca, da se osećaju mnogo bolje, ovo je jedan od načina da poboljšate svoje zdravlje. Probajte, pružite šansu svom organizmu da uspori starenje a sebi da se osećate mlađe, zdravije, energičnije i lepše.

Najbolji način da utičete na proces starenja i poboljšati zdravlje i vitalnost je da uspostavite normalno kretanje energije kroz sve energetske centre.

U videu možete pogledati kako se izvode vežbe Pet Tibetanaca, kao i da pratite uputstva o pravilnom disanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *