Home / Porodica i zdravlje / Hodajte, za to su vam potrebne samo udobne patike i malo dobre volje
Hodajte, za to su vam potrebne samo udobne patike i malo dobre volje
FreeDigitalPhotos.net

Hodajte, za to su vam potrebne samo udobne patike i malo dobre volje

Žene se s godinama sve manje kreću, deca porastu pa više nema potebe izlaziti sa njima, do posla većina ide kolima ili javnim prevozom, uveče se većina žale da stale nisu  i da su preumorne. Svakodnevni poslovi u kući, iako  dovode do umora, ne mogu se računati u kretanje, tako neophodno svakom čoveku.

Ako ste od onih koji nemaju vremena za šetnju, evo  razloga zašto bar pola sata dnevno sebe treba da počastite ovom aktivnošću koja mnogo manje zamara od kućnih poslova.

Potrebni su vam samo dobra volja i par udobnih patika a oni će vam poboljšati zdravlje, raspoloženje, pa čak i izgled.

Hodanje stimuliše cirkulaciju, vaše noge svakim korakom pomaž srcu da bolje obavlja svoj posao. Srce se, kao i svaki organ vremenom umara i troši, pa redovno hodanje smanjuje rizik od srčanog udara i reguliše krvni pritisak.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Prema refleksoterapiji, svaki deo stopala odgovara nekom organu u telu, dakle hodajući stimulišete te organe da rade bez problema. Što se refleksoterapije tiče, preporučuje se hodanje bosih nogu kako bi svaki deo stopala bio podvrgnut prirodnoj masaži, ali kako ulazimo u zimu, dovoljno je hodati i u obući.

Redovno hodanje dovodi do poboljšanja tonusa pluća, zglobovi postaju elastičniji i održava se komaktnost koštanog tkiva. Hodanje takođe ubrzava metabolizam što će vam uz pravilnu ishranu omogućiti da bez muke skinete višak kilograma.

A dok hodate, posebno negde u prirodi, ne gradskim ulicama, mozak se opušta i samim tim podmlađuje zahvaljujući onom čuvenom endorfinu koji se luči tokom kretanja.

Kad posle šetnje osetite umor, biće to onaj sladak umor koji ne izaziva nervozu i želju da odmah prilegnete već sasvim drugi, stimulativan umor zbog kojeg se osećate mnogo bolje ispremnije za svakodnevne obaveze.

Ako ovog trenutka pomislite da nikako nemate tih pola sata koje biste mogle da odvojite za šetnju, malo razmislite, biće da su vam još uvek neke druge stvari važnije od vas samih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*