Home / Porodica i zdravlje / Brusnice – odlične protiv urinarnih infekcija
Brusnice – odlične protiv urinarnih infekcija

Brusnice – odlične protiv urinarnih infekcija

Stigla nam je iz Amerike, Idijanci su je vekovima koristili za previjanje rana, zadnjih godina postaje sve popularnija zbog visoke koncentracije antioksidanata i vitamina C. Antioksidansi, kao što znamo, neutrališu slobodne radikale koji uništavaju naše ćelije i tkiva pa imaju veliku ulogu u procesu usporavanja starenja, kao i u prevenciji mnogih bolesti, najviše kardiovaskularnih i bolesti karcinoma.

Ispitivanja su pokazala da su brusnice veoma dobre i kod nekih hroničnih upala, na primer, kod infekcija urinarnog trakta, jer sadrže proantocianidin koji menja oblik ćelijskog zida bakterija čime sprečava infekcije tako što otežava prijanjane bakterija na površinu epitela bešike. Brusnice se u ovim slučajevima naročito preporučuju ženama.

UntitledNajnovija ispitivanja pokazala su da ista komponenta pomaže i kod drugih oblika infekcije kao što su upale desni, paradontopatija, koje umeju da budu veoma bolne.

Brusnice su bogate kalijumom, natrijumom i fosforom, a možeteih konzumirati u obliku soka, džema, sveže ili sušene. Mogu se koristiti i u spremljanju kolača, a da bi imale pozitivno dejstvo na zdravlje nije potrebno preterivati, dovoljna je mala količina svakog dana.

Sok od brusnice možete napraviti tako što ćete 100 grama brusnica dobro oprati i izgnječiti ih viljuškom dodajući im malo vode, mada ih možete izmiskirati i u blenderu. Kad dobijete kašastu masu, malo gušću nego što je gusti sok, da ima gustinu frapea, dodajte sok od jednog limuna i dodajte kašičicu meda. Ukoliko više volite, možete procediti i uz dodavanje malo vode dobiti bistar sok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*