Home / Porodica i zdravlje / Ako ste ovih dana pomalo “zbunjeni” – pomeranje sata dovodi do poremećaja cirkadijalnog ritma
Ako ste ovih dana pomalo “zbunjeni” – pomeranje sata dovodi do poremećaja cirkadijalnog ritma
FreeDigitalPhotos.net

Ako ste ovih dana pomalo “zbunjeni” – pomeranje sata dovodi do poremećaja cirkadijalnog ritma

U noći između 26. i 27. oktobra skazaljke časovnika smo pomerili jedan sat unazad i prešli na zimsko računanje vremena. Danima pre toga ljudi su se “radovali” zbog jednog sata više koje su dobili na poklon a koji su navodno iskoristili za spavanje. Ili su bar tako planirali. Nakon što su se naspavali, sledi višednevno žaljenje kako se teško prilagođavaju pomeranju sata.

Iako je ovaj jedan sat ništa u poređenju sa tim da ste preleteli okean i našli se u drugoj vremenskoj zoni gde je noć kada je kod nas dan i obratno, pomeranje sata dovodi do raznih vrsta tegoba.

Svako od nas funkcioniše po specifičnom unutrašnjem biološkom satu na koji utiče mnogo faktora, između ostalig smenjivanje dana i noći, odnosno svetla i tame, koji uglavnom diktiraju naše aktivnosti. Svi mi, noću spavamo a danju smo aktivni. Taj naš biološki sat je toliko precizan da ćete se i subotom i nedeljom, kada ne radite, buditi u isto vreme kao i radnim danima, iako ste prethodne večeri obećavali sebi da ćete se naspavati.

Dnevna svetlost i noć utiču na promene u našem organizmu i te ciklične promene koje se dešavaju u funkcionisanju našeg fizičkog, mentalnog i psihičkog ritma, koje se smenjuju svakih 24 sata, nazivaju se cirkadijalni ritam.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Sa pomeranjem časovnika, dolazi do remećenja našeg cirkadijalnog ritma i to je jedan od osvnovnih razloga zašto se mnogi od nas ovih dana osećaju čudno ili imaju problema sa spavanjem. Isto se dešava i kod promene vremenske zone, cirkadijalni ritam se poremeti i oni koji brzo avionom pređu iz jedne zone u drugu, danima imaju problem sa spavanjem, odnosno svojim ritmom življenja na koji su navikli.

Ako ovih dana, to jest noći, imate problem, vidite da je ponoć i znate da morate rano da ustanete, jer ipak morate da funkcionišete po satu, a ne spava vam se i šta god radili nikako ne možete da zaspite, ovo može dovesti do nervoze koja još više utiče na nesanicu a sve to sutradan utiče na dnevne aktivnosti.

Dakle, došlo je do cirkadijalnog poremećaja koji unosi nervozu ali neće večito trajati, potregno je samo nekoliko dana da se prilagodite.

Pošto smenjivanje dana i noći ne možete da prilagodite sebi, potrebno je da se vi prilagodite njima. Potrudite se da ovih dana idete u isto vreme na spavanje kako bi se vaš organizam, odnosno vaš biološki sat što brže prilagodio promeni računanja vremena. Izbagavajte uveče ono što vam inače remeti spavanje, alkohol, kafu, i ako volite danju da odspavate, ovih dana to izbegavajte jer će to dodatno remetiti vaš noćni san.

Za par dana ćete zaboraviti da je došlo do pomeranja časovnika, sve do proleća.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*