Home / Tetkina Kuhinja / Tajne dobrog ukusa – Šafran
Tajne dobrog ukusa – Šafran

Tajne dobrog ukusa – Šafran

Smatra se da je poreklo šafrana iz istočne Grčke. U kulinarstvu se koristi od 10. veka pre nove ere. Spominje se i u Bibliji, bio je omiljeni začin Feničana. Stari Grci i Rimljani koristili su ga za parfimisanje kupki. Danas su najveći svetski proizvođači Španija i Iran. Na mnogim uzgajalištima godišnje se proizvede tek nekoliko kilograma ovog začina, pa nije ni čudno što je najskuplji. Potrebno je 75.000 cvetova da bi se dobilo pola kilograma praha! Šafran ima intenzivan miris, blago gorkast ukus i jarku do tamnonarandžastu boju, a kažu da je najkvačitetniji, samim tim i najskuplji – jarkocrveni. Medicinski je ustanovljeno da šafran preventivno deluje na kancer i da sanira depresivna stanja i arteriosklerozu. Kvalitet šafrana se procenjuje prema njegovoj moći da oboji jelo. Ima četiri kategorije kvaliteta:

najbolji kvalitet: mancha šafran izrazito je crvene boje;

skoro najbolji kvalitet: coupe je izuzetno redak i prodaji se na gram, izrazito je tamne narandžaste boje;

manje kvalitetni: rio i sierra šafrani su svetlije boje, slabije arome i ukusa (to su vrste šafrana koje se mogu naći kod nas u prodaji).

Bez šafrana ne može da se zamisli španska paelja, italijanski rižoto, mnoga jela od jagnjetine i piletine, mnoge francuske riblje čorbe, kao i indijski slatki sosovi.

Zbog odlika šafrana, neki ga zovu i – kraljem začina. Obavezan je u španskoj paelji, bez obzira na to da li se sprema od plodova mora, piletine i kobasica…

Prethodno – Kim

Autor – Milja Lukić, novinarka, izdavač časopisa Miljin kuvar

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*