TA stalna potreba za dodirom – 2

Strouk je osnovni TA pojam. U izvornom značenju to je jedinica za dodir, pažnju, kontakt kojom se prepoznaje nečije postojanje. Njegova negacija nije negativni strouk, nego diskaunt.

Šta je to diskaunt?

Strouk je imenica, stroukiranje glagol. Diskaunt imenica, a otpisivanje glagol. Jasno je englesko poreklo termina. A značenje? Erik Bern je smatrao da je strouk stimulacija, a diskaunt ignorisanje, izostanak stimulacije, odnosno negacija nečijeg postojanja. Diskaunt je obično posledica osećanja prezira, kada se ignorisanjem šalje poruka da taj drugi nije vredan da bi njegovo biće bilo prepoznato.

Iz ovakve postavke, jasno je da pozitivni  i negativni strouk nisu jedini o kojima treba da razmišljamo, nego je diskaunt treći konstrukt koji ima veću težinu i efikasnost. Praktična primena ove teze: 1. Pozitivni aspekt diskaunta – kada želimo da eliminišemo napad besa kod dece, negativni strouk (kazna) ga neće “ugasiti”. To jedino možemo postići ignorisanjem detetovog ponašanja; 2. Negativni aspekt diskaunta – najveće devijacije u formiranju ličnosti imaju zanemarena deca, jer nemaju dozvolu na postojanje!

Revidirani Bernovi stavovi

Mnogi će i dalje biti ubeđeni da su nepotrebno zadržani engleski termini, da možemo strouk prevesti kao pažnju, a diskaunt kao ignorisanje. Ali, nije tako. TA je živa teorija koja se stalno razvija i revidira, te su i ova dva pojma proširena da se ne mogu svesti na naše reči. Gde je Bern grešio?

FreeDigitalPhotos.net

Bern je izjednačio mentalno funkcionisanje deteta i odraslog čoveka. Istina je da dete ima glad za stroukovima, da je otpisivanje za dete, što mlađe, to pogubnije, da bez socijalnih stimulacija neće se izgraditi detetova ličnost u potpunosti. Ali ništa od toga ne važi za odraslog čoveka. Iako će patiti, zrela osoba može da preživi na pustom ostrvu. Odrasli nemaju glad, nego želju za stimulacijom. Želja nije u istom rangu sa potrebom. Neispunjena želja neće nas ubiti, a neispunjena potreba može.

Realno vs. nerealno

Danas TA govori o kvalitetu stimulacije, odnosno da li je poruka u skladu sa stvarnošću ili ne. Strouk se sada shvata kao realna, a diskaunt kao nerealna poruka. Da bismo tako jednu poruku proglasili stroukom ili diskauntom, moramo je analizirati. Strouk je u skladu, a diskaunt u neskladu sa stvarnošću. Tu dolazi i do apsurda, da strouk shvaćen u Bernovom smislu, kao prisustvo stimulacije, može sada biti proglašen diskauntom, jer je nerealističan. Primer je: kada osobi prosečne inteligencije kažemo “Ti si najpametnija osoba na svetu!”, mi je stroukiramo po Bernu, a po novim TA autorima upućujemo joj diskaunt!

Veština stroukiranja

ljiljana-jerinic
Ljiljana Jerinić

Jedna od najvećih doprinosa transakcione analize (TA) je u oblasti komunikacije. Sposobnost pravilnog stroukiranja je presudna ne samo za podizanje zdravog potomstva, nego i za konstruktivne, pozitivne međuljudske odnose. Čak iako nećemo umreti ako nam socijalna interakcija ne bude dobra, to će uticati na kvalitet našeg života. Zato ćemo ovu temu nastaviti i sledećeg četvrtka.

DODATAK:

Pozivam Vas da zastenete ovde i zamislite se. Zatvorite oči. Pokušajte da vratite samo današnji dan. Koliko ste stroukova, a koliko diskaunta primili, a koliko uputili? Kakav je saldo? Kako se osećate zbog toga? Da li ćete nešto promeniti sutra?

Autor: Ljiljaa Jerinić, psiholog

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *