Home / Kafa sa tetkom / Srećan vam International Chocolate Day – Međunarodni dan čokolade
Srećan vam International Chocolate Day – Međunarodni dan čokolade

Srećan vam International Chocolate Day – Međunarodni dan čokolade

Danas je Međunarodni dan čokolade i ako se pitate kao treba proslaviti ovaj dan, odgovor je – samo na jedan način – jedući je!

Ako ovog trenutka nemate čokoladu, zamislite kako vam se topi u ustima. Ako se pitate kako se njen slatki ukus razliva po vašoj usnoj duplji – tačka topljenja kakao maslaca je niža od naše telesne temperature.  Nije da je to neki važan podatak, više je znak da nam se čokolada prilagodila svojom prirodom kako bi je što više voleli.

A ako se pitate ko najviše voli čokoladu… pa starija deca! Ona mlađa i nisu baš oduševljena ukusom. Kako starimo, sve je više volimo. FreeDigitalPhotos.net

Čokolada je jedan od najomiljenijih ukusa na svetu, na svih sedam kontinenata. Magično zrno od kojeg dobijamo čokoladu potiče iz Južne Amerike ali je u Evropi, u kombinaciji sa mlekom i šećerom nastala ova najomiljenija poslastica na svetu čija je masovna proizvodnja počela sa industrijskom revolucijom.

Čokoladu možemo jesti svakoga dana, čemu obeležavanje Međunarodnog dana? Pa, mora biti da ovaj dan služi tome da svi, bez izuzetaka, jedu čokoladu bez griže savesti.  Poslastičari širom sveta ovaj dan smatraju jednim od svojih praznika, a sa pojavom blogova, ovo je postao praznik food blogera. Na današnji dan, food blogeri širom sveta objavljuju na svojim blogovima omiljene poslastice čiji je glavni sastojak čokolada!

Iako su za čokoladu vezane mnoge predrasude, da je neprijatelj dobre linije, lepog tena, najnovija naučna istraživanja pokazala su da ona ima brojne zdravstvene beneficije, neutrališe slobodne radikale, smanjuje pritisak, reguliše nivo šećera u krvi. Ono po čemu je poznata je da utiče na oslobađanje endofrina, hormona sreće, što objašnajva zašto je toliko omiljena.

Čokolada nema nikakve veze sa aknama, to je samo jedna od predrasuda, retki su oni koje bar jednom u životu nisu prekorili zbog čokolade rekavši im da zbog nje imaju bubuljice.

Danas slobodno uživajte u čokoladi. Onoj koju najviše volite, ili popijte šolju tople čokolade, pojedite sladoled od čokolade, ogromno parče čokoladne torte…

Srećan vam Dan čokolade!

One comment

  1. Sreća pa jedem sladoled od čokolade dok čitam ovaj tekst. Inače bih morala prekinuti čitanje :).
    Nisam znala za ovaj praznik, iduće godine ga sigurno neću zaboraviti 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*