Home / Kafa sa tetkom / Prvi put u istoriji – izabrana najlepša muslimanka na svetu
Prvi put u istoriji – izabrana najlepša muslimanka na svetu

Prvi put u istoriji – izabrana najlepša muslimanka na svetu

Obabibi Ajša Ajibola, bivša mis Nigerije koja ima 21 godinu, postala je za prvu Mis muslimanskog sveta. Na odluku da baš ona postane mis uticalo je, pored lepote, njeno društveno angažovanje i savršeno poznavanje Kurana.

Ajša je kao i ostale devojke koje su učestvovale u takmičenju bila pokrivena hidžabom, jedino su joj se videla stopala. U trenutku kada je izabrana, pala je na kolena i zahvalila “Uzvišenom Alahu” na pobedi. Dobila je nagradu u vrednosti od 1.300 dolara i plaćene troškove za hodočašće u Meku.

Nigerian Obabiyi Aishah Ajibola reacts after being named World Muslimah 2013 during the third Annual Award of World Muslimah in Jakarta

Na ovom izboru održanom u Džakarti, učestvovalo je 20 devojaka iz šest zemalja – Bangladeša, Bruneja, Irana, Malezije, Indonezije i Nigierije, i za razliku od zapadnjačkih izbora najvažniji su bili verski kriterijumi. Na početku takmičenja, više od 500 učesnica morale su da odgovore na brojna pitanja vezana za veru, između ostalog da objasne svoj odnos prema islamu i kada su počele da nose veo. Da bi ušle u finale, nije bilo dovoljno da budu samo lepe već i da budu potpuno pokrivene i da recituju stihove iz Kurana. Cilj ovog izbora je bio da se pokaže alternativna lepota onoj spoljnoj kako bi to bilo inspiracija za mlade muslimanke.

Nigerian Obabiyi Aishah Ajibola is congratulated by fellow finalists after being named World Muslimah 2013 during the third Annual Award of World Muslimah in Jakarta

U skladu sa islamskom doktrinom, devojke su morale biti potpuno pokrivene, nije im se smela videti ni kosa ni delovi kože, uši, vrat ni grudi, morale su da odišu skromnošću. Pobednica će otići na hodočašće u Meku dok će za ostale finalistkinje biti organizovani obrazovni izleti u Indiju, Tursku i Bruneje.

Izvor vesti i fotografije – LadyBlitz.it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*