Kako da očistite obuću od platna

Uskoro ćemo pakovati letnju obuću koju, naravno, pre nego što spakujemo za narednu sezonu, moramo očistiti.

Letnja obuća, ona koju svakodnevno nosimo, patike, espadrile, baletanke je najčešće od platna. Ovaj material se zaprlja lakše od svih ostalih materijala, čak i ako obuća ne izgleda kao da je zaprljana, puna je prašine.

Ovakva obuća, najbolje se čisto, odnosno pere hladnom vodom u koju je dodati malo omekšivača i hladinim sapunom uz pomoć sunđera. Vodite računa da operete svaki deo obuće kako se kasnije, kada se osuši, ne bi suočili sa mrljama i neujednačenom bojom. Nakon pranja, obuću sušite na mestu zaštićenom od sunca i obavezno unutar svake patike, espadrille ili baletanke stavite papir kako bi pokupio suvišnu vodu i obući pomogao da zadrži svoj oblik.

No, kako sve manje peremo ručno i u mašinama za pranje rublja peremo sve, čak i obuću, najverovatnije da će se svi opredeliti za ovu varijantu, zato vodite računa o nekoliko stvari.

Obuća od platna će se odlično oprati u mašini, ali kako je lepljena, dozvoljeno je samo jedno pranje u mašini, u slučaju da je mnogo zaprljana i da je drugačije ne možete očistiti, sve preko toga može dovesti do odlepljivanja ili mašina jednostavno može da upropasti đon koji je najčešće od gume. Perite ih isključivo na 30 stepeni, koristite deterdžent koji koristite za pranje vune ili svile i ne uključujte centrifugu.

Sušenje se obavlja na isti način kao kod ručnog pranja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *