Home / Tetkina Kuhinja / Fokača, neodoljiva italijanska pogača
Fokača, neodoljiva italijanska pogača

Fokača, neodoljiva italijanska pogača

Fokača (focaccia) je vrsta italijanske pogače koja ima veoma dugu tradiciju a koji se praviod brašna, maslinovog ulja, vode i soli, ponekad i od mešavine vode i belog vina i tradicionalno se jede za doručak ili se gricka uz aperitiv, kao predjelo.

Nekada se fokača služila na misama, svadbenim obredima i prilikom sahrana.

Pretpostavlja se da je fokača slučajni izum pekara koji su, kao što se zna, radili noću, dok su svi ostali spavali. Kada su bili gladni, samo bi otkinuli deo od već pripremljenog testa, dodali mu ono što su tog trenutka imali u pekari i tako sebi spravljali ukusan obrok.

Danas je to vrsta pogače koja se pravi skoro u svakoj kući i koja je postala poznata širom sveta.

Tradicionalna fokača sprema se od testa koje je stajalo najmanje osam sati, no danas sve ide mnogo brže.

Fokača sa fotografija napravljena je po receptu sa bloga Kuhinja moje ravnice koji je skoro identičan originalnom receptu.

Potrebno je:

300 g brašna

1 kašikica soli

2 kašike maslinovog ulja (može i suncokretovo)

pola kesice kvasca ili 10 g

malo šećera

2,5 dcl vode

za premaz

kašika maslinovog ulja

krupna morska so

čeri paradajz

Kvasac rastopite u vodi. U posudi izmešajte brašno i so, dodajte ulje, a zatim vodu i kvasac, dobro sjedinite i ostavite testo da naraste. Ovo testo je prilično retko pa ga, kad naraste, morate rukama rastanjiti u posudi za pečenje, najbolje da ih namažete uljem kako vam se ne bi lepilo.

Na testo stavite čeri paradajz i malo ga utisnite, a zatim sve premažite maslinovim uljem i pospite morskom solju.

fokaca 2

U ovu pogaču u testo je dodata kašičica origana ali možete dodati i ruzmarin, bosiljak ili žalfiju. Umesto čeri paradajza, možete staviti češnjeve belog luka ili masline.

Ostavite da naraste još nekih pola sata a zatim pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.

fokaca 3

Po pravilu, ova pogača ne bi trebalo da bude deblja od 2 centimetra.

fokaca 4fokaca 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*