Home / Saveti koje niste tražili / Banka bez dozvoljenog minusa
Banka bez dozvoljenog minusa

Banka bez dozvoljenog minusa

Biti topla, emotivna ličnost je bogatstvo i za pojedinca i za okolinu. Detinjstvo je kritički period kada se baždari kapacitet za ljubav, kada usvajamo osnovne korake neurotanga. Iako čitav život nastavljamo da razvijamo životne veštine, ne krećemo sa istih startnih pozicija. Najdalje od cilja su oni koji su odgajani spartanski. Izgleda da svako od nas ima banku stroukova (realnih jedinica prepoznavanja) u svojoj memoriji. Ako iz detinjstva izađemo sa praznom bankom, teško posle punimo sami ono što je roditelji trebalo da učine. Dete ćemo naoružati za život, ako mu jasno i u budnom stanju, šaljemo bezuslovne pozitivne stroukove, pohvale bića da je voljeno. Svaki put kada ga život ošamari, ono će posegnuti za tom porukom da je vredno ljudsko biće, da ima pravo na život i ljubav i to će ga sačuvati.

Koliko često daješ stroukove drugima?

Zamislite situaciju kako izlazite iz lifta, srećete komšiju, nasmešite se i kažete: ”Lep dan danas.” Komšija vas ni ne pogleda, samo prođe kraj vas kao pored “turskog groblja”.  Većina će se neprijatno osećati u ovoj situaciji, jer očekuje jedinicu prepoznavanja – strouk. A sad iskreno odgovorite sebi koliko često u jednom danu vi stroukirate ljude oko sebe: uvek, veoma često, često, više puta, ponekad, nikada? Takođe razmislite koliko je tu pozitivnih, a koliko negativnih stroukova koje upućujete? Tako ćete doći do vašeg profila stroukiranja. Takođe rangirajte i vama bliske osobe da biste videli kakav je njihov ponašajni sklop. Uporedite. Doći ćete do zanimljivih zapažanja. Šta biste promenili kod sebe, a šta biste voleli da drugi oko vas promene? Ovu temu u psihologiji je razrađivao Jim McKenna.

Koliko često primaš stroukove?

Iako zavisite od toga koliko vaša okolina vas stroukira, tu nije kraj priče. Možete imati “darežljivu” sredinu, ali mislite da su poruke koje vam ona šalje nerealne, te ćete ih otpisati, nećete ih staviti u banku stroukova da vas greju u hladnim noćima. I biće kao da ih niste ni dobili, jer ne umete da ih primate. Ili ćete pozitivne stroukove, odmah pretvarati u negativne, iako nisu tako upućeni Ako niste primali dovoljno pohvala na biće kao dete, verovatno ćete verovati da ne zaslužujete pohvale, te nećete moći da ih primate ni kao odrasla osoba. Sretnete drugaricu koja iskreno kaže: “Zaista mi se sviđa tvoja kosa”, a vi brže bolje odgovarete: “Još samo kad bih se setila da je operem”, ili kažete “Uh, uh, hvala”, a  nos naborate i iskrivite usta kao da gutate nešto gadno, jer ne verujete da je iskrena. A treba samo da se nasmešite, kažete: “Hvala” i deponujete strouk u svoju banku.

Da biste kompletirali svoj (i za svoje bližnje) profil stroukiranja, sad odgovorite koliko često primate stroukove: uvek, veoma često, često, više puta, ponekad, nikada? Naravno, odlučite se koliko je tu pozitivnih, a koliko negativnih stroukova ( na skali od +10 do -10).

Koliko često tražiš da te stroukiraju?

“Pa nisam valjda paćenica da tražim? Pohvale koje tako dobijem, ništa ne vrede.” – ovo je raširena zabluda. Istina je da i traženi i netraženi stroukovi isto vrede! Ako vas neko zagrli, zato što ste tražili to, ili niste tražili, uvek je diskutabilno da li je to “iz srca”. Postoje načini da i to proverimo, ali svakako ne i da odustanemo od traženja kada želimo strouk, jer iskrenost nema veze sa tim. Isto je i sa zalogajem koji pojedemo, ima isti ukus iako smo tražili da jedemo, ili ne.

Za profil stroukiranja je i ovde bitno da ocenimo da li tražimo pozitivne, ili negativne stroukove. Setite se da su i negativni stroukovi bolji nego ignorisanje, te “traženje đavola” nije nezamislivo ponašanje.

Koliko često odbijaš da daš strouk kada ti traže?

Potrebno je profil stroukiranja da dopunimo i ovom skalom od +10 do -10: da li dajemo i kakve stroukove dajemo kada nam traže. Formirani profili su u formi grafikona od četiri stubića. U nastavku je primer:

strouk

Pogledajte pažljivo ovu osobu: ne daje mnogo pozitivnih stroukova, ali lako deli negativne; opet rado uzima pozitivne od drugih, na vlastiti zahtev iznuđene, ali kada je pitate ne daje rado pozitivne, ali ne odbija da da negativne stroukove. Da li biste je poželeli u svojoj okolini? Ja, ne.

Autor: Ljiljana Jerinić, psiholog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*