Truffle torta

Dočekivanje „dragog gosta“ podrazumeva i poslasticu, to može biti bilo šta, ali torta uvek zauzima prvo mesto. Ovo je prava svečana torta, izuzetno je ukusna, sa neobicnom dekoracijom.

Truffle-čokoladne bombice za dekoraciju se prave na sledeći način:

Sastojci:

125 ml slatke pavlake

125 g maslaca

250 g čokolade

100 g lešnika

liker od kafe-kašika ili kašika nes kafe

narendana kora pomorandže

Na tihoj vatri istopiti maslac i slatku pavlaku, kad provri, skinuti sa vatre i topiti čokoladu, kocku po kocku.

Masu podeliti na tri dela, u prvi staviti koru od narandže, u drugi liker od kafe, a u treći staviti 50 grama lešnika (ostalih 50 gram iskoristite da uvaljate  loptice).

Torta1Torta2

Kad se masa stegne, pravite loptice. Deo loptica valjajte u mleveni lešnik, deo prelijte belom čokoladom, a treći deo uvaljajte u čokoladne mrvice. Masa je jako osetljiva pa možete bombice praviti u podmazanom kalupu, papirnatim korpicama ili jednostavno ih vadite malom kašičicom i budite vrlo strpljivi, trud ce se isplatiti.

Sastojci za koru:

8 jaja

8 kašika sećera

16 kašika mlevcenih oraha

2 kašike brašna

Sastojci za fil:

4 jaja

8 kasika secera

1 vanilin secer

100 g  čokolade

100 g seckanih oraha

250 g maslaca

Priprema kore:

Čvrsto umutiti belanca, dodati kasšku po kašiku šećera, jedno po jedno žumance. Na  kraju dodati brašno i mlevene orahe. Koru peći u okruglom kalupu na 200 stepeni 20 do 25 minuta. Ohlađenu koru presecite, da dobijete dve kore i poprskajte ih prethodno pripremljenim šećernim sirupom.

Torta6

Priprema fila:

Umutite cela jaja sa šećerom i skuvajte na pari, pri kraju dodajte čokoladu. U ohlađeni fil dodajte umućeni maslac.Ostavite nekoliko kašika fila za premazivanje torte. Tortu okolo ukrasite pečenim seckanim orahom, odozgo poredjajte bombice.

Torta8

Sanja Tomić

One comment

  1. ocu ja jednu za rodjendan 😉

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *