Treniranje pasa za otkrivanje ranog stadijuma raka jajnika

Istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji pokušavaju da istreniraju pse koji bi zamenili lekare i dijagnostičke aparate i pomoću svog čula mirisa otkrili kod žena rak jajnika u ranoj fazi.

Iako uglavnom mislimo da je zapadni svet mnogo napredniji od nas, u svakom pogledu, očigledno da nije tako, jer da jeste, ne bi nekome palo na pamet da umesto da žene neprekidno edukuje o važnosti prevencije, radi na obuci pasa koji bi njuškanjem otkrili bolest.

Mi smo narod koji ne odlazi preventivno kod lekara, sa ovakvim zdravstvom kakvo je danas naše, sigurno mnogi, čak i ako im to padne na pamet, odustaju od tog “hoda po mukama”. Preventiva se smatra najboljim lekom za sve bolesti, ali mi ipak kod lekara odlazimo samo kad nas nešto zaboli. Tamo nas, naravno, dočekaju sa pitanjem šta nam fali, pa i ako se desi da neko ode samo da bi proverio svoje zdravstveno stanje može da se oseti postiđeno što je došao da oduzima vreme lekarima i pravi gužvu po čekaonicama. Čak i osobe koje se nalaze u onoj starosnoj dobi, ili imaju genske predispozicije da obole od neke bolesti ne odlaze na preventivne preglede. Iako se o prevenciji naveliko priča, ona ipak ostaje mrtvo slovo na papiru.

Što se nas žena tiče, koliko god se apelovalo da treba odlaziti na preventivne ginekološke preglede, opet većina žena odlazi tek ako ih nešto zaboli a devojke prvi put odlaze kod ginekologa kad posumnjaju da su u drugom stanju. Ginekološki pregled, sam po sebi, nijednoj ženi nije prijatan, ali to nije opravdanje za neodgovornost prema svom zdravlju. Do pre par decenija, prosto se smatralo sramotom da devojka koja nije u braku odlazi kod ginekologa, one koje su odlazile, uglavnom su to krile.

Rak jajnika se danas smatra najsmrtonosnijim ginekološkim malignitetom. Dijagnostfikuje se veoma kasno, u već poodmakloj fazi, kada su prognoze za izlečenje veoma loše.

Po statistikama, u najrizičniju grupu spadaju žene koje su u menopauzi, veoma mali postotak žena koje obole od ove bolesti ima manje od 30 godina.

Uzroci kasnog dijagnostifikovanja raka jajnika leže u simptomima koji nisu alarmantni znaci upozorenja, najčešće se radi o pojačanoj potrebi za mokrenjem, nadutosti, osećaju sitosti i na prazan stomak, a sve ovo može biti i posledica nekih drugih, ne tako opasnih, bolesti pa žene često potcenjuju ove simptome smatrajući da je u pitanju nešto prolazno.

A kad već potcenjujemo simptome, ne odlazimo kod lekara da nam “ne bi nešto otkrili”, jer šta ćemo onda, kad apeli ne pomažu, nekom je palo na pamet da istrenira psa za rano dijagnostifikovanje ovako opasne bolesti.

Istaživači sa Univerziteta u Pensilvaniji će pokušati od pasa da naprave dijagnostičare, sve u nadi da će to možda uticati na to da se poveće procenat žena koje će ovu bolest, koja je smrtonosna baš zato što se ne otkrije na vreme, preživeti.

Ovo istraživanje se zasniva na nekim studijama koje su pokazale da telo žene koja je obolela od raka jajnika menja svoj miris, a pse treniraju tako što koriste uzorke krvi i tkiva koje pacijentkinje doniraju.

Iako žene sutra neće stajati u redu kako bi ih onjušio neki pas, već će, ukoliko psi uspeju da izoluju hemijski marker, naučnici raditi na stvaranju elektronskog senzora za detektovanje istog mirisa, do tada će mnoge vode proteći svim rekama sveta a mnoge žene donirati svoje tkivo u ove naučne svrhe, i ko zna još za šta, znate već šta sve ljudima može da padne na pamet.

I bez obzira što se ovo dešava naoko tako daleko od nas, da li, kao žena, ne mislite da je mnogo jednostavnije bar jednom godišnje otići na pregled?

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *