TA stalna potreba za dodirom

Sva živa bića imaju stalnu i imperativnu potrebu za dodirom, pažnjom, kontaktom, ili stroukom, kako se to TA rečnikom kaže.

Šta je to TA?

Transakciona analiza (TA) je dubinsko psihološka teorija koja je uspela da stručna znanja približi laicima, a da time ne izgubi naučnu preciznost i lucidnost. Dugo se psihologija vezivala za mračni, bolesni ljudski um. I stručnjacima iz te oblasti lako je pripisivano “ludilo”, pa je sramotno bilo potražiti pomoć psihologa. Tako su decenijama korisne naučne ideje izmicale svesti većine. TA je upravo premostila taj jaz. Iako postoji deo koji se bavi psihoterapijom u užem smislu, postoji veliki prostor za socijalnu psihoterapiju, odnosno pomoć mentalno zdravima u svim sferama života: od individualnog funkcionisanja do vaspitanja, poslovnih, komunikacijskih aktivnosti. Upravo se ova rubrika “Saveti koje niste tražili” već dve godine bavi mentalnom higijenom.

Šta je to strouk?

Svaka teorija ima svoj rečnik da bi što preciznije artikulisala neki vid stvarnosti. Strouk je TA jedinica za dodir, pažnju, kontakt. Jezički perfekcionisti će zameriti zbog engleskog termina, ali je činjenica da Srbi nemaju bogat rečnik za opisivanje psiholoških fenomena.

FreeDigitalPhotos.net

Strouk za bebe je život

Potreba za dodirom se neposredno zadovoljava na početku života. Roditelj pun ljubavi u stalnom je telesnom kontaktu sa bebom. Istraživanja Rene Spica zašto su bebe umirale u sirotištu dokazala su da biti čist i nahranjen nije dovoljno za preživljavanje. Kasnije je to potvrdio i Džon Boulbi. Zadovoljna beba u naručju nasmejane majke je sinonim sreće i blaženstva koji je duboko pohranjen u našem Detetu.

Simbolično zadovoljenje

Kao odrasli potrebu za dodirom zadovoljavamo neposredno samo u ljubavnoj seksualnoj bliskosti. Šta je sa onima koji nemaju realizovan uspešan takav odnos? Da li oni uvenu od čežnje za dodirom? Ne baš. Srećom razvili smo sposobnost posrednog zadovoljenja ove potrebe: razgovorom, gestovima, porukama na simboličan način. Zato je veština komunikacije životno važna. Strouk u ovom izvornom značenju je poruka kojom se prepoznaje nečije postojanje.

Negativni strouk

Komunikacijski obrazac kod zanemarene dece je da ona privlače pažnju problematičnim ponašanjem, jer je i kazna bolja od ignorisanja. Kazna znači potvrdu postojanja, a ignorisanje je negacija postojanja. Bern, otac TA, je rekao: „Ljudima koji su dugo bez stroukova se polako suši kičma”. Glad za stroukovima bolje je zadovoljiti pozitivnim stroukovima, jer će inače se uzeti negativni, a od njih ćemo se razboleti.

Napomena: ovo je rana teorija o stroukovima koja je danas revidirana, ali je bitna za razumevanje današnjih stavova. U narednom nastavku biće prikazano savremeno shvatanje.

ljiljana-jerinic
Ljiljana Jerinić

DODATAK: vežba “Tuširanje lepim porukama” ili “Stroukiranje”

Ovu vežbu je moguće izvesti u svakoj grupi. Grupa se podeli, tako da jedna polovina formira jedan, a druga drugi red. Postave se licem u lice, da se napravi tunel ili špalir. Jedna osoba krene kroz taj tunel, a svako treba da joj kaže nešto originalno lepo. Iako izgleda lako, na našim prostorima, ovu vežbu bismo lako izveli da treba da se govore psovke, ali kada su pozitivni stroukovi u pitanju, tu smo i stidljivi, nevešti i nerečiti. Razmislite o tome.

Autor: Ljiljana Jerinić, psiholog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *