Slušajte muziku, pevajte, igrajte – muzika je jedan od najboljih lekova na svetu

Da li ste nekada razmišljali o tome kakva bi tišina nastala kada ne bi bilo muzike?

Muzika je jedna od najboljih stvari na svetu, uz nju se radujemo, oslobađamo nekih tuga, evociramo uspomene, mnoge događaje pamtimo po muzici koja ih je pratila, proslavljamo važne trenutke.

O muzičkim ukusima, naravno, ne treba raspravljati, ono što je za nekoga muzika za drugog je nesnošljiva buka, pa tako svako od nas ima svoj izbor kada je muzika u pitanju. Većina ljudi, odmah po buđenju pušta muziku, ona je nekima svakodnevno i najbolje društvo dok rade, stvaraju, odmaraju se, čak i, zahvaljujući modernism tehnologijama, dok se bave sportom i šetaju.

Prijatelj u samoći, saputnik na dugim putovanjima, muzika ima izuzetno lekovito svojstvo.

Kad slušamo muziku, oslobađa se endorfin, hormone sreće, koji, pokazala su neka ispitivanja može i do 20% da smanji nivo hroničnog bola. Hroničnim bolesnicima bi lekari, pored terapije medikamentima, trebalo da prepisuju i slušanje muzike.muzika 1

Kada smo uznemireni, slušanje muzike nas smiruje, smanjuje puls, odvlači nam pažnju sa uznemirenosti i polako snižava i krvni pritisak. Ona čak smiruje i one pozitivne stresove, recimo kada se spremate na dugo očekivani prvi sastanak, onaj koji oduzima dah u grudima, dakle dok se šminkate, birate haljinu, ne zaboravite da muzika pomaže.

Skoro 25% svih bolesti su povezane sa stresom. Pritisnuti svakodnevnim brzim životom, svi pomalo patimo od stresa, to je bolest modernog doba, zato, čim uđete u kuću, pustite muziku. Tek onda možete i da se izujete. Možda vam savet zvuči besmisleno, ali probajte.

Dok muzika laganih ritmova opušta, ona sa jakim ritmovima, kao što su rok i metal, pomaže da ostanemo koncentrisani na ono što radimo, razbuđuje, pa u slučaju da ste pritisnuti rokovima, eto muzike koja će vas držati budnima.

FreeDigitalPhotos.netSigurno vam se mnogo puta desilo da pevušite pesmu koju ste čuli, ponovo i ponovo, čak i ako ne pripada onoj vrsti muzike koju volite i slušate. To je zato što muzika deluje kao stimulans, odjednom uhvatite sebe kako ne razmišljate o svakodnevnim stvarima koje radite rutinski, ponela vas je muzika.

Ako se osećate potišteno, a često se desi da ne znamo uzrok toj potištenosti, pustite muziku koja vas vezuje za neke lepe događaje.

Kako muzika laganih ritmova opušta, ona poboljšava i san, čak i dok spavamo, naše telo sluša muziku, slobodno je pustite tiho i spavajte, probudićete se raspoloženiji i orniji.

Kako muzika vrlo često “tera” naše telo da se pokrene, znate ono dok radite po kući, napravite i par plesnih koraka, samim tim, ona povećava elastičnost i pokretljivost tela. Igrajte! Dok usisavate, brišete prašinu… čak i ako pomislite – Bože, da me sad neko vidi, pomislio bi da sam luda! – nastavite, svakako ćete se posle toga osećati mnogo bolje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *