Plačite kad vam se plače, plakanje je dobro za zdravlje

Sigurno ste puno puta čuli da deci, naročito dečacima, govore kako nije lepo plakati. Dobro, deca umeju da se rasplaču za svaku sitnicu, da manipulišu suzama, to jest, dranjem koje liči na plač, ali svakako nije tačno da nije lepo plakati. Kada neko to izgovori, svrstava plakanje u nešto ružno, nepristojno i nekulturno, što možda vređa druge ljude.

Sigurno ste čuli, nema onoga ko nije, kakvim sve epitetima časte muškarca koji se rasplakao, plakanje je proglašeno nedostojnim pravog muškarca. U ovom slučaju, logično sledi da pravi muškarac ne treba da ima emocije, kada ih ima, ne treba nikako da ih pokazuje.

Nama ženama se plakanje toleriše, tako je ženski, manipulativno, kažu da mi možemo da zaplačemo zbog svake sitnice. mm

Plakanje nas razlikuje od drugih živih bića na planeti, plačemo kada smo tužni, besni, kada se osećamo nemoćno, čak i kada su jake pozitivne emocije u pitanju. Plakanje je tako “ljudski” samo je kultura nametnula to da nije  muški a da je tako tipično ženski pustiti suzu.

Ako ste bili u situaciji da se borite da ne zaplačete, znate kako to guši.

“Da mi svekrva ne stoji tu, da me ne gleda, zaplakala bih se pa bih oba oka isplakala” (Petrijin venac, Dragoslav Mihailović)

A kad ipak zaplačete, isplačete to što vas je gušilo, znate kakvo olakšanje nastane i kako se osećate relaksirano.

Pošto nije sramotno, nikoga ne vređa, slobodno plačite kad vam se plače!

Mogućnost plakanja nam nije data badava, plakanje ima funkciju “lečenja”, to je mehanizam koji nam pomaže da održimo ravnotežu kada su u pitanju teške emocionalne situacije, bol, bes, sreća, ono je jako važno za naše psihičko, čak i fizičko zdravlje. Plakanje smanjuje mogućnost od srčanog udara ili nekog mentalnog poremećaja koji može biti izazvan prejakim emocijama koje gušimo, smanjuje pritisak, dakle, plakanje je samo jedna “alatka” koja nam pomaže da upravljamo sobom.

Plakanje pomaže lučenje enkefalina, vrste anestetika koji se proizvodi u našem telu a ima za cilj da pomogne pražnjenje akumulirane tenzije i opuštanje mišića, eto odgovora zašto se posle plakanja osećamo iscrpljeno i pospano.

Suze nikako nisu obična voda koju izbacujemo iz organizma, kroz njih izbacujemo i supstance koje našte telo proizvodi kada je pod stresom.

Treba li još jednom da kažemo – plačite kad vam se plače, plakanje je način da uspostavimo emocionalnu i fizičku ravnotežu.

Foto: chacha.com
Foto: chacha.com

Plakanje može imati različite uzroke, pa se samim tim i suze razlikuju, nisu iste one koje ceo dan podmazuju oko, da bi normalno funkcionisalo, one koje nam izaziva ljuštenje luka i one koje su izazvane emocijama. Samo ove treće doprinose našem emotivnom zdravlju.

Istraživanje je pokazalo da žene plaču 47 puta godišnje a muškarci samo sedam, od čega bar za šest niko ne zna, rekosmo već da je kultura nametnula da plakanje nije muški, ali odgovor leži i u tome što muškarci imaju manji nivo prolaktina, kao i manje suzne žlezde od žena.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *