Home / Porodica i zdravlje / Kupus dijeta
Kupus dijeta

Kupus dijeta

Jedno vreme ovo je bila najpopularnija dijeta kod nas. Davala je vidljive rezultate, ali joj je mana – jednoličnost ishrane. Međutim, ima i velike prednosti:
* za sedam dana, koliko traje, oko 7 kg ste lakši;
* nema ograničenja u količinama hrane;
* ne osećate slabost i glad;
* nema nikakvih štetnih efekata.

U čemu se sastoji? Skuvajte supu od:5 velikih glavica luka
2 zelene paprike
1 ili 2 konzerve pelata
struka celera
velike glavice kupusa
sledećih žitarica i mahunarki: sočiva, pšenice, ječma i suvog graška (sve po kašiku)

FreeDigitalPhotos.net

Posolite, pobiberite, stavite peršun, po želji možete da stavite i malo ljute papričice. Zalijte vodom da ogrezne i kuvajte dok povrće ne omekša.
Ovu supu jedite kad god osećate glad i koliko god želite. Uz nju možete da jedete i sledeće:

Prvi dan – sve voće osim banana. Lubenice i dinje imaju najmanje kalorija od ostalog voća. Dakle, jedu se samo supa i voće. Za piće može nezaslađen čaj, nezaslađena crna kafa i/ili voda.

Drugi dan – sve povrće (količina nije ograničena), bitno je da niste gladni. Pokušajte da jedete lisnato povrće, a izbegavajte boraniju, grašak, kukuruz… Za večeru može veliki pečeni krompir na maslacu. NE JEDITE VOĆE! Ne zaboravite da jedete i supu, minimum jednom dnevno.

Treći dan – gedite supu, voće i povrće koliko želite. NE JEDITE PEČEN KROMPIR! Ako ste se do sada pridržavali uputstava, za ova tri dana trebalo bi da ste 2-3 kg lakši.FreeDigitalPhotos.net

Četvrti dan – pojedite do tri banane u toku dana, supu, i pijte nemasno mleko koliko želite. Banane imaju puno kalorija i ugljenih hidrata, kao i mleko. SUPA JE I DALJE OBAVEZNA!

Peti dan – govedina i paradajz. Možete pojesti 300-600 g govedine i do šest paradajza. Pokušajte da popijete 6-8 čaša vode u toku dana kako biste isprali višak urinarne kiseline iz organizma. OBAVEZAN JE BAR TANJIR SUPE!

Šesti dan – govedina i povrće. Možete da jedete koliko želite govedine i povrća. Naravno, jedite i SUPU.

Sedmi dan – integralni pirinač i povrće. Pijte nezaslađen voćni sok. Možete da jedete koliko hoćete pirinča i povrća. Obavezno jedite SUPU.

Na kraju sedmog dana, ako ste se pridržavali uputstava, izgubićete 4,5-7 kilograma. Međutim, ukoliko ste izgubili više od 7 kilograma, pauzirajte s dijetom dva dana pre nego što počnete ponovo ispočetka. Ova sedmodnevna dijeta može se koristiti onoliko dugo koliko želite. Uz nju se osećate lako i imate dodatnu energiju.

Autor: Milja Lukić, novinarka, izdavač časopisa Miljin kuvar

Prethodno: Atkinsova dijeta – prednosti, mane i moguće posledice

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*