Kapreze vs šopska salata

Mi Srbi, poznati smo po tome što vrlo lako usvajamo tuđe, šta god to bilo, kao bolje od domaćeg, pa je tako i sa kuvanjem i ishranom. Srpska kuhinja je zbog svega što se kroz istoriju,dešavalo na ovim prostorima mešavina mnogih stranih nacionalnih kuhinja, pa tako danas, ako vas neko upita šta je tradicionalno srpsko jelo, ono koje spremamo kao i naši preci, teško da možete da date odgovor. Skoro sve ono čime se hvalimo da je naše, recimo ćevapčići koji su se odomaćili kao deo kulinarskog nacionalnog identiteta, nije naše, isto kao ni sarma ili pilav i mnoga druga jela.

Poslednjih godina, došlo je do pravog “silovanja” srpske kuhinje, navika u ishrani i ponuda u restoranima, što smo siromašniji, što nam je kupovna i “trošadžijska” mogućnost manja, to nam se nude skuplje kulinarske varijante.

Restorani se utrkuju svojom internacionalnom ponudom na meniju, a kada uđete u neki restoran koji se hvali nacionalnom kuhinjom možete ostati potpuno zbunjeni onim što vam se nudi kao nacionalno. Od predjela do kolača, kada vam ručak začine čiz kejkom.

I dok u svojoj zemlji u restoranima naručujemo strana jela koja su u većini slučajeva samo varijacija na originalno jelo, kad odemo u inostranstvo prosto se oduševimo ako negde naletimo na ćevapčiće što postane nezaobilazan detalj u prepričavanjima kako smo se dobro proveli, umesto da tamo,  u zemljama koje posećujemo, probamo i njihovo nacionalno jelo.

Kako se nalazimo usred toplog i pretoplog leta i kako nam je svima potrebno osveženje, i u časopisima, ali i na portalima i društvenim mrežama, restorani, proizođači i trgovci se prosto utrkuju sa savetima kako da preživimo ove vrućine hraneći se zdravo ali iznad svega skupo i na nivou.

I tako smo došli do kapreze i šopske salate, odnosno do nacionalno patriotske priče.

Možda ste primetili da je ove vrućine prosto nemoguće preživeti bez čuvene kapreze (caprese) salate.

FreeDigitalPhotos.net

Kapreze salata je dobila ime po ostrvu Kapri i pravi se od svežeg paradajza, mocarele, bosiljka i maslinovog ulja. Za razliku od većine salata koje se služe kao prilog, karakteristično za ovu salatu je što se služi kao predjelo. Iako je i u Italiji i širom sveta možete naručiti ili napraviti tokom cele godine, ova salata je letnja salata jer zahteva da paradajz bude zreo i sočan, što nije slučaj sa paradajzom koji možemo kupiti van sezone.

Ali šta je zanimljivo u vezi kapreze salate?

Ova salata rođena je dvadesetih godina prošlog veka ali je teko posle Drugog svetskog rata postala široko popularna, a rođena je kao prava patriotska salata. Pravila se od onoga što se uzgaja u Italiji – paradajza, mocarele,  svežeg bosiljka i maslinovog ulja, opet italijanskog proizvoda. Kao što vidite, pravi se od domaćih proizvoda a karakterišu je boje italijanske zastave – zelena, bela i crvena.zastava italija

Prava kapreze salata pravi se od Mozzarela di buffala,  najkvalitetnije vrste mocarele koja je karakeristična za napuljski region i sa najkvalitetnijim maslinovim uljem. Naravno, čak i u Italiji, ovu salatu prave od mocarele koja se može kupiti bilo gde jer je čak i za Italijane Mozzarela di buffala previše skup i ne može se kupiti u svim prodavnicama.

A šta bi sa šopskom salatom?

Kako napomenusmo na početku, srpska kuhinja je mešavina raznih nacionalnih kuhinja, mnoga jela su zaživela kao nacionalna pa tako i šopska salata, teško da ćete naići na restoran koji je nema u ponudi.

Gastro istoričari nisu sigurni da li šopska salata potiče iz Bugarske, Makedonije ili istočne Srbije, ali je svakako karakteristična za balkanske zemlje.

Foto: thedomesticatedfeminist.com
Foto: thedomesticatedfeminist.com

Ova salata se pravi od paradajza, krastavca, paprika, luka i tvrdog kravljeg sira i nije izum nekog maštovitog kulinara, već običnih stočara koji su sir, koga su uvek imali u izobilju rendali preko tradicionalne salate od proizvoda koje su gajili njihove “kolege” poljoprivrednici i tako dobijali savršen obrok.

Vruće je, vruće je, vruće je!

Ali recite, zar ove vrućine ne mogu da se prežive i sa šopskom salatom?!

Jer kako je krenulo, zaboravićemo da postoji. I ona i domaći proizvodi.

2 comments

  1. +1 za šopsku!
    za fenserske varijante, samo treba izbaciti luk, sigurna sam da bi mnogo bolje prolazila 😉

  2. Ako sudimo po nazivu „šopska“, onda je to bugarska salata jer se okolina Sofije zove – Šopi. Odatle su dolazili seljaci koji su opskrbljivali pijace u Sofiji.

    Međutim, Šopi je u bugarskom jeziku i žargonski naziv za – Srbe.

    Nek svako tumači po svom. 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *