Kako se odbraniti od komaraca – prirodni lekovi

Komarci su sastavni deo leta, to znači da leti bijemo bitku kako bi se odbranili od njih i izlečili crvenilo, svrab i, ponekad, alergijske reakcije od njihovog ujeda.

Većina veruje da paljenje svetla privlači komarce pa tokom letnjih večeri, naročito pred spavanje, sede u mraku. Ovo uopšte nije tačno, već znate kako umeju u “mrklom mraku” da nam zuje oko glave i ne dozvoljavaju nam da zaspimo.

Lavanda, koju samo retki nemaju u kući, odličan je zaštitnik od komaraca, vrećice u kojima stoji samo treba držati pored kreveta i povremeno ih protresti. Još bolje je da nabavite eterično ulje lavande, sipate par kapi u raspršivač napunjen vodom, dobro protresete  i time isprskate okvire prozora, vrata, terasu i, slobodno, prostor oko kreveta. Efikasna su i eterična ulja od eukaliptusa i nane, ova ulja, odnosno, ovi jaki mirisi deluju na funkcionisanje nervnog sitema komarca i ometaju ga da nađe svoju “žrtvu” koju inače mogu da “namirišu” sa trideset metara udaljenosti.

Ukoliko se desi da nemate raspršivač, sipajte par kapi eteričnog ulja u posudu tople vode i stavite u prostoriju u kojoj boravite ili spavate.

Čaša sirćeta, to svi imamo u kući, je takođe efikasan zaštitnik od komaraca i dezorijentisaće ih isto kao i eterična ulja.

Za bosiljak već svi znamo da nas brani od ovih dosadnih “krvopija”, držite ga pored vrata, na prozorima, a, ako niste znali, i muškatle imaju isti efekat.

Ako vas je komarac već ujeo, ili je ujeo dete, što roditelje ume više da unervozi jer deca postaju nervozna i nekontrolisano se češu, soda bikarbona rastvorena u hladnoj vodi ublažiće svrab, crvenilo i eventualni otok od ujeda. Ako se desi da nemate, u tom trenutku, sodu bikarbonu, odlično može da je zameni so, vodite samo računa da dete češanjem već nije napravilo ranicu jer će onda doći do pečenja i još veće nervoze i plača.

Još jedan efikasan lek je pasta za zube sa mentolom. Ujedeno mesto namažite tankim slojem paste, ostavite da stoji petnaestak minuta i isperite. Ovo će ublažiti neprijatan svrab, ali i  crvenilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *