Home / Porodica i zdravlje / Studenti učestvovali u diskusiji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom o promociji zdravlja
Studenti učestvovali u diskusiji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom o promociji zdravlja

Studenti učestvovali u diskusiji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom o promociji zdravlja

U Novom Sadu je danas, u okviru Internacionalnog studentskog kongresa biomedicinskih nauka (8th IMSCNS,) održana edukativna diskusija na temu „Onlajn promocija zdravlja“. Diskusiju je održala Fondacija za promociju zdravlja MobiMed, u saradnji sa studentima medicinskih fakulteta, kao i predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji su se, putem Skajpa, aktivno uključili u diskusiju sa studentima.

„Želimo da budućim lekarima i doktorima ukažemo na inovativan način promovisanja zdravlja i komunikacije sa pacijentima putem društvenih mreža i mobilnih telefona.

Melita Vujnović, cirektorka kancelarije SZO Kazahstan

Melita Vujnović, cirektorka kancelarije SZO Kazahstan, uključenje preko Skajpa

Kao primer smo istakli naš nedavno pokrenut projekat „Kalendar mog zdravlja“ koji se bazira na očuvanju i unapređenju reproduktivnog zdravlja žena. Projekat koristi SMS servis, vebsajt i društvene mreže kako bi na personalizovan i jednostavan način informisao i edukovao žene da više brinu o svom zdravlju.“ – ističe dr Vojislav Stojšin, direktor MobiMed Fondacije i pokretač projekta „Kalendar mog zdravlja“.

Studenti su imali prilike da saznaju iskustva SZO na polju socijalne mobilizacije radi zdravlja. Ana Pijekala, zamenica direktora SZO kancelarije u Ukrajini, istakla je važnost korišćenja socijalne mobilizacije u korist zdravlja. „Uspostavljanje važnosti izgradnje ekonomske održivosti projekata koji se bave promocijom zdravlja je od ključne važnosti za društvo i unapređenje zdravlja zajednice“- kaže Pijekala.

Onlajn promocija zdravlja 2

Finansijska održivost projekata koji se bave promocijom zdravlja, kako tvrde iz SZO, predstavlja jedan od najvažnijih aspekata razvoja projekta. Doktor Stojšin je istakao činjenicu da je projekat „Kalendar mog zdravlja“ razvijen uz finansijsku podršku Delta Generali osiguranja i Hemofarm fondacije i da podrška ovih kompanija predstavlja prvi korak u izdradnji održivosti projekta, što je u saglasnosti sa iznetim preporukama predstavnika SZO.

O IMSCNS: IMSCNS je jedini Internacionalni studentski kongres biomedicinskih nauka na teritoriji naše zemlje koji se ove godine održava po osmi put od 18. do 21. jula, pod sloganom „Expand your brain network!“. Studenti koji su se prijavili na ovogodišnji IMSCNS dolaze iz 31 zemlje sveta. IMSCNS je osnovala grupa studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu 2006. godine, kao zvaničan projekat EMSA (European Medical Students’ Organization). Od tada, na kongresu se svake godine okupljaju studenti iz čitavog sveta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*