Sezona voća – sezona fleka

Leto je sezona kad konzumiramo više voća, sve je sočno, puno soka i normalno je da sve to prska na sve strane, često nam se desi da isflekamo omiljeni deo garderobe, o deci da ne govorimo, prosto imamo utisak da se isflekaju kako ih obučemo i da nemaju nijedan deo garderobe a da nema neku fleku.

Te fleke od kojih nam se diže kosa na glavi veoma lako možemo da eliminišemo stvarima koje imamo u kući, a ukoliko se desi da fleka nastane na nekom mestu gde je nemoguće odmah reagovati, najvažnije je da nikako isflekanu stvar, kada se vratite kući, ne potapate u toplu ili vrelu vodu, ako već hoćete odmah da je potopite, voda neka bude hladna.

Svi u kući imamo  limun, alkohol, običan sapun, izbeljivač, brašno, mleko, hidrogen, sirće, sodu bikarbonu…

Većinu fleka moguće je skinuti hidrogenom u koncentraciji od 3%, ako ga nemate, možete vodom razrediti hidrogen koji koristite za farbanje kose, koliko hidrogena toliko vode, u razmeri 50% – 50%. Dovoljno je samo natopiti isflekano mesto, ostaviti da odstoji petnaestak minuta a zatim oprati običnim sapunom.

Limun je efikasan isto koliko i hidrogen, nacedite ga i sokom natopite isflekano mesto, sačekajte i u ovom slučaju 15 minuta i operite običnim sapunom. Sok od limuna je najefikasniji kada su u pitanju fleke od crvenog voća.

Kada su u pitanju pamučne stvari i stvari od lana, na fleku stavite par kapi izbeljivača, natrljajte sapunom a zatim operite hladnom vodom.

Odlično sredstvo za skidanje fleka od voća je i alkoholno sirće, natopite mesto na kome je fleka, ostavite da odstoji pola sata, operite sapunom a zatim klasično operite u mašini za pranje veša.

Alkohol je takođe efikasno sredstvo, dobar je za prirodna vlakna, potrebno je samo pomešati ga sa vodom u jednakim delovima.

Soda bikarbona je, kao i limun, veoma efikasna kada su u pitanju fleke od crvenog voća, samo nakvasite isflekano mesto, utrljajte je a zatim isperite mlakom vodom

Fleke od voćnih sokova veoma uspešno se eliminišu brašnom ili mlekom. Fleku možete odmah posuti brašnom i ostaviti da se osuši, zatim iščetkajte i ako fleka nije potpuno nestala, nakvasite hladnom vodom i ponovite postupak.

Isto možete uraditi i sa mlakim mlekom, natopite fleku, ostavite da stoji pola sata, operite mlakom vodom a ako fleka nije nestala postupak možete ponoviti nekoliko puta, sve dok zamrljano mesto ponovo ne bude čisto.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *