Savršena za leto, čak i kada želite da izgubite kilogame – lubenica!

Najzad su ih prepune pijace, svuda možete da naletite na parkiran kamion iz koga vam se smeše i mame da ih kupite. S obzirom da će im sezona veoma brzo proći a da će kasnije, u marketima, da koštaju kao suvo zlato, jedite ih i uživajte.

Lubenica je simbol leta, osvežava i što je najbolje, ne morate brinuti da ćete, jedući je, uneti previše kalorija ili šećera.

Imajući u vidu da se nalazimo u najtoplijem delu godine, trenutno nas pohode tropske temperature, savet lekara je da unosimo što više tečnosti a lubenica je jedan od načina da organizmu obezbedimo dovoljno tečnosti jer  skoro 95% njenog sadržaja čini voda. Bez obzira na to, ona je bogata mineralnim solima, kalijumom i magnezijumom, vitaminima A, B, C i B6, antioksidansima koji su prirodni neprijatelji starenja, karotenoidima, posebno, likopenom , supstancama koje podstiču proizvodnju melanina, zato je priroda, valjda, i uredila da ih imamo tokom leta. Iako volimo da ih jedemo hladne, ispitivanja su pokazala da je apsorbcija likopena mnogo bolja ako se jedu na sobnoj temperature.FreeDigitalPhotos.net

Veoma ukusna i sočna, lubenica ima veoma malo kalorija, oko 15 na sto grama pa je zbog toga savršena za ishranu, čak i onda kada ste na nekoj od dijeta.

Iako niskokalorična, daje nam energiju i na ovim vrućinama revitalizuje ceo organizam štiteći ga od dehidracije. Pored toga, ona je snažan diuretik i borac protiv nakupljene tečnosti u organizmu koja je kriva za oticanje nogu, ali i za celulit jer podstiče mikrocirkulaciju.

Oko 600 grama lubenice može da zameni pola litra vode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *