Opekotine od sunca – narodni lekovi

Nedavno je u jednom stranom mediju objavljena vest da nijedna zaštitna krema, sa bilo kojim faktorom ne štiti kožu od UV zraka. Teško da ćete u ovo poverovati, godinama se propagira da se koža ne izlaže suncu pre nego se zaštiti nekim losionom, kremom ili mlekom, no kako god, često se desi da nakon prvog izlaganja sunčevim zracima zaradimo i opekotine.  Sigurno se sećate da su nam mame, kada smo bili mali, opekotine od sunca lečile jogurtom ili kiselim mlekom, neko je koristio i sodu bikarbonu rastvorenu u vodi.

Da bi se sprečile opekotine od sunca, još uvek je najbolji savet ne izlagati se sunčevim zracima tokom najtoplijeg dela dana, odnoso od 11 do 17 sati, ali vrlo često, ne možemo da izbegnemo izlazak u tom period pa se može desiti da nam ramena, ruke, dekolte, noge, pocrvene, sve to može pratiti osip, osećaj zategnute kože, a ako je zahvaćen veći deo tela, ili ako ste se sunčali, i groznica, tepmperatura i bol prilikom dodira.

Često, koža može i da nas svrbi, češanje samo pogoršava stvar, a može doći i do infekcije kože što, naravno, produžava lečenje.

Ako se desi da dobijete opekotine, prvo i osnovno je da narednih dana, dok ih ne sanirate, ne izlažete kožu suncu.

Pošto ćete imati osećaj svraba, pečenja i bola, možete, iako može zvučati smešno, da sedite isperd ventilatora, on će vam rashlađivati kožu. Jedan od lekova je i da u meku, pamučnu krpu, možete upotrebiti majicu, stavite kockice leda a zatim blago trljate kožu. Ako ne možete to da podnesete, ukvasite peškir i stavite ga na bolna mesta. Nakon tuširanja, nikako kožu ne trljajte, kad se osušite i prođe prvi osećaj prijatnosti jer se brisanjem i češete, koža će vas još više boleti.

FreeDigitalPhotos.net

Osećaj zategnutosti kože ublažićete ako je dobro namažete nekom hranljivom kremom.

A ako ste pristalica narodnih lekova, možete –

mazati kožu jabukovim sirćetom;

pomenuli smo – sodom bikarbonom rastvorenom u vodi;

jogurt, on će, pored toga što hladi, i hidrirati kožu;

krastavac ima izuzetno umirujuće dejstvo, možete samo kolutovima premazivati kožu, ili ga izmiksirati u blenderu i procediti a zatim parčetom vate premazati kožu sokom;

isto možete uraditi i sa lubenicom i paradajzom;

kriške krompira takođe mogu pomoći

Aloja gel ima izuzetno umirujuće i lekovito dejstvo na kožu, kao i krema od nevena;

i na kraju, mleko za sunčanje koje inače koristite, stavite u frižider da se dobro ohladi a zatim njima namažite kožu.

Sve ovo, ublažiće neprijatne osećaje zbog opekotina. U slučaju da ste zadobili teže opekotine, ili da je došlo do jače alergijske reakcije, ili infekcije, bilo bi dobro da posetite dermatologa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *