Kako da sačuvate privatnost na društvenim mrežama

Uglavnom nikako. Privatnost se čuva u okvirima svoja četiri zida, kada ste postali korisnik društvenih mreža, počeli da pišete statuse i objavljujete fotografije, taj deo svog života više ne možete smatrati privatnim, on je jednostavno postao javan. Zato je suvišno ono objavljivanje statusa koji se šire kao epidemija, kako sačuvati privatnost, ono o čemu treba da brinete kao korisnik društvenih mreža i Interneta uopšte, je – bezbednost.

Budite pažljivi kada prihvatate nepoznate osobe za potencijalne prijatelje, s obzirom da vam i Fejsbuk i Tviter nude opciju da pogledate sa kim je od vaših prijatelja ta osoba već u kontaktu, eto vam mogućnosti da na osnovu toga donesete sud da li ćete prihvatiti prijateljstvo/kontakt ili ne.

Ako primetite, ili vas prijatelji upozore da sa vašeg naloga stiže mnogo lajkova ili privatnih poruka, ili odjednom imate mnogo novih prijatelja, odmah promenite lozinku i deinstalirajte sve plikacije koje vam deluju sumnjivo.

Čuvajte se, odnosno, pažljivo sa lajkovima kada su u pitanju one stvari koje najviše i privlače ljude – bićete šokirani kada vidite ovaj video, slika bolesne dece sa propratnim tekstom da će Fejsbuk donirati po 1dolar za svaki lajk, obaveštenja da ste dobili nešto besplatno, najčešće nešto od najnovijih uređaja. Ono čega se takođe morate čuvati su trending teme, njih spameri često koriste, a većinom se radi o šokantnim događajima, žrtvama tragedija i zlostavljanju dece.

Kada surfujete Internetom, obratite pažnju na upozorenje – Ova stranica može naškoditi vašem kompjuteru. Ukoliko previdite pa ipak kliknete, a desi se da kompjuter automatski počinje preuzimanje nekog programa ili šočne čudno da se ponaša, odmah zatvorite sve strane, isključite Internet i obavite potpuno skeniranje antivirus programom.

Ako kupujete preko Interneta, vodite računa, proverite koliko je siguran sajt preko koga biste nešto kupili, forumi su odlično mesto gde još uvek možete pročitati iskustva ljudi koji su već imali dobra ili loša iskustva sa kupovinom.FreeDigitalPhotos.net

Često menjajte lozinke, iako se svi trude da one budu lako pamtljive, izbegavajte imena, prezimena, koristite kombinaciju malih i velikih slova, specijalnih karaktera, pa ako vam je baš teško da je zapamtite, zapišite je negde i povremeno je menjajte, čak i ako odavno niste obavili nikakvu kupovinu.

Što se nekog opšteg ponašanja tiče – ne zaboravite da na društvenim mrežama morate uključiti zdrav razum a držati pod kontrolom svoje strasti, bes, ljutnju, razočaranost, zato vodite računa o tome šta pišete, ne postavljajte nikakve informacije ako ne želite da ih vide drugi, uvek može da se nađe neko ko to može iskoristiti protiv vas.

Svako od nas ima nešto za šta ne bi voleo da se ni pod kakvim uslovima vidi javno, zato vodite računa o drugim ljudima isto onoliko koliko i o sebi, bezbednst na Internetu zavisi od svih nas, poštujte druge.

Budite svesni da na društvenim mrežama gradite svoj ugled isto onako kako ga gradite i u offline svetu, ono što objavite pratiće vas potpuno isto kao što vas ono što ste uradili prati kroz život, bilo dobro ili loše. Sve što objavite prestaje da bude pod vašom kontrolom.

I konačno, budite svesni razlike između Tvitera i Fejsbuka. Tviter je bezazleniji od Fejsbuka, na ovu društvenu mrežu postavljamo ono što želimo da bude viđeno i prokomentarisano.

Fejsbuk ima dosta nedostataka kada je privatnost u pitanju, vi je tamo više nemate, tamo se lako gubi kontrola, kako kažu, ako imate nalog na Fejsbuku i aktivno ga koristite, ne razmišljajući mnogo, to je isto kao da ste snimili DVD o sebi i svom životu i poslali ga direktno Marku Cukerbergu.

Sve što možete, to jest, što morate, je da budete pažljivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *