Home / Tetkina Kuhinja / Idealne za tople, letnje dane – tikvice
Idealne za tople, letnje dane – tikvice

Idealne za tople, letnje dane – tikvice

Sa visokim temperaturama, svi imamo potrebu za laganijom hranom koja nas, pored vreline, neće dodatno uspavljivati i usporavati. Tikvica ima u izobilju, nisu skupe, mogu se spremati na bezbroj načina i, iznad svega, veoma su zdrave.

Tikvice su poreklom iz Latinske Amerike, tačnije iz Meksika, u Evropu su stigle u 16. veku i danas su rasprostranjene u celom svetu.

Iako zadnjih godina možemo da ih kupimo tokom cele godine, ovo je vreme tikvica pa ih sada treba što više jesti.  Pošto imaju neutralan ukus, dozvoljavaju razne varijacije i kombinacije, mi ih uglavnom koristimo kao prilog, pečene, pohovane ili grilovane, ali veoma su ukusne i sirove pa se preporučuju da se pre jedu sirove nego obrađene jer su veoma lako svarljive.

Tikvice se sastoje većim delom od vode, bogate su vitaminima E, C I B9, imaju visok sadržaj kalijuma a nizak natrijuma što ih čini prirodnim diuretikom.

Zreo plod može dostići jedan metar dužine ali tada ima veliko seme što je čini nejestivim, pa je ono što mi jedemo nezrela tikvica.

Zbog velikog sadržava vode spadaju u niskokalorične namirnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*