Home / Tetkina Kuhinja / Hlepčići
Hlepčići

Hlepčići

Mekani kao duša i ukusni, preukusni. Leti baš i ne volimo da uključujemo rernu, ali s obzirom da se ovih dana smenjuju oblaci i sunce, iskoristite prvi oblačan dan i častite svoje ukućane ovim divnim domaćim pecivom po receptu sa  bloga Moje grne.

Potrebno je:

500 g belog pšeničnog brašna
1 kašičica soli
300 ml mlake vode
3-4 kašike masti (oko 100 g)
1 kašika jabukovog sirćeta
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera

Rastopiti kocku kvasca u šoljici mlake vode, dodati kašičicu šećera  i 1, 2 kašike brašna i ostaviti da naraste. Ostatak brašna sipati u dublju posudu za mešenje, dodati ostatak mlake vode, istopljenu mast, sirće i so i zamesiti glatko testo. Ostaviti da narasta oko sat vremena a zatim, premesiti i podeliti testo u 8 do10 loptica (u origanalnom receptu je 24, pa po želji i u zavisnosti da li volite manje ili veće hlepčiće). Malo ih posuti brašnom, ostaviti da odmore oko 15 minuta i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni u koju ste stavili posudicu sa vodom da isparava. Peku se oko 20 minuta.

hlepcici1

Prijatno!

Gordana Radojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*