Duge suknje, romantika se vraća u modu

Kao što smo mogli da primetimo, ovog leta gradom šeta veliki broj dugih suknji. Muškarci često komentarišu „čemu služe te duge suknje kad je napolju milion stepeni, zar kratke nisu mnogo bolje, ovako se noge ne vide“. Međutim, žene ih uglavnom obožavaju jer prate kretanje tela, lepršave su i čine ih veoma ženstvenim i senzualnim.

Još u 16. veku bilo je moderno da žene nose dugačke široke, suknje uz uske majice koje podsećaju na današnje bodi majice, a od 17. veka one su se nosile sa čak tri podsuknje. Žene su u tom periodu nosile čelične obruče ispod suknje, takozvane krinoline koje su doprinosile punoći, u čemu su njihovi kukovi izgledali šire, u to vreme je bilo poželjno da žena ima široke kukove jer je to bio znak da su plodne.

1

Početkom 20. veka Pol Poare, jedan od privh francuskih modnih dizajnera, napravio je revoluciju ženskih haljina i dizajnirao je odeću koja je bila „prirodnija“ u odnosu na žensko telo, to jest, došlo je do promene u modi velikih proporcija koje su suknje do tada naglašavale. On je dizajnirao veoma usku dugačku suknju i time utro put za žene koje će uskoro, tridesetih i četrdesetih godina početi da nose i pantalone.

Do šezdesetih godina 20. veka, suknje su bile sve kraće, nakon čega su opet postale duže sa pojavom hipi pokreta.Tokom devedesetih godina, maksi suknje su takođe postale popularne među svetskim dizajnerima.4

Duge suknje se danas nose u florescentnim bojama, ali i pastelnim,  naborane, kao i poluprovidne, i veoma su pogodne za kombinovanje. Ove suknje stilizuju figuru i čine da noge izgledaju duže. Uz njih se nosi ravna obuća, ali i niska štikla ili platforme. Pripadnice mlađe populacije ih nose i uz starke.

Uz ove suknje najlepše stoje šire košulje i majice ukoliko imate veće grudi, ali i uske majice koje definišu struk i topovi ako imate manje grudi. Iako se čini na prvi pogled da ovakve duge suknje nisu pogodne za posao, neke mirnije boje, bela košulja uz minimum nakita i niska štikla mogu biti veoma pristojna i lepa kombinacija. Za hladnije večeri najbolja opcija je kratka jakna, preporučljivo je da to bude jakna od teksasa.

5

Ono što je najvažnije, ove suknje su udobne i sigurno ćete se osećati sjajno u njima. Širok spektar kombinacija prepušten je vašoj mašti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *