Slatko od višanja

„Slatko i voda“ su  tradicionalno srpsko posluženje dobrodošlice. Jedno od najomiljenijih slatka je upravo od višanja i s obzirom da je sezona višanja u toku, evo recepta:

Potrebno je:

1 kg očišćenih višanja

1 kg šećera

2 dcl vode

Šećer i vodu promešati i pustiti da provri i ključa oko 5 minuta a zatim ubaciti očišćene i oceđene višnje.

sipanje visanjakuvanje

Kada provri (paziti da ne pokipi), skinuti penu kašikom i pustiti da ključa na srednjoj vatri oko 40 minuta.

skidanje pene

Kada je kuvano (proverava se tako što se kašičica slatka stavi na tanjirić da se ohladi) pokriti šerpu mokrom krpom i ostaviti  da prenoći. Hladno sipati u tegle.

visnje tegla

Uživajte!

Gordana Radojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *