Skeptik radoholik

Ova kombinacija daje inteligentnu i poslovno uspešnu ličnost. Viđamo ih često u bankarskim poslovima. Nastoje da stalno budu zaposleni, te im je osnovni problem to što ne znaju da se relaksiraju. Posao im je na prvom mestu. Šefovski su nastrojeni, sa tendencijom da nameću svoj način rešavanja problema.

Problem imaju sa prisnošću: ne osećaju bliskost, ali i drugima ne dozvoljavaju da im priđu. Osetljivi su na kritiku ponašanja. Druge drže na distanci kako ne bi uočili  koliko su zapravo nesavršeni.

Najviše energije imaju u mišljenju. Život sa njima je uvek ozbiljan posao. Fokusirani su na to da sve urade savršeno. Savršenstvo očekuju i od drugih. Pošto su zahtevi nerealni, lako postanu nervozni, agitirani. Često su strasni pušači, ili razviju druge štetne navike kojima pokušavaju da umire uznemirenost. Mnogo pričaju. Teško im je da budu spontani i opušteni. Uvek imaju probleme u vezama, ali to racionalizuju kao nužnu posledicu njihovih poslovnih uspeha, ni ne pokušavajući da sagledaju da se to ne isključuje.

Primeri: Margaret Tačer, Henri Kisindžer. Od imaginarnih likova ovaj sklop ima Entoni Hopkins kao batler u filmu Remains of the Day.

Rezime:

ljiljana-jerinic
Ljiljana Jerinić

Opet jedna kombinacija koja se dosta preklapa, te se pojedinačne osobine pojačavaju. Obe adaptacije (brilijantni skeptik i odgovorni radoholik) preferiraju male grupe ili komunikaciju jedan-na-jedan. Najčešće su proaktivni. Imaju isti Verov redosled: mišljenje-osećanje-ponašanje. Imaju donimantne prisilne motivatore: Budi savršen i Budi jak! Kontaminacija im dolazi iz Roditelja. Imaju problem sa ego-stanjem Dete. Rigidnost u mišljenju, grandioznost, inhibiranost, napetost im je isto zajednička. Formirao ih je nekonzistentan roditeljski par: naglašena su bila postignuća i za njih se vezivalo vrednovanje, ali su kriterijumi bili čas ovakvi-čas onakvi, što je zbunjivalo. Roditelji su upućivali zabrane: Ne budi dete! Nemoj da osećaš! Nemoj da uživaš! Nemoj da veruješ, budeš blizak i nekome pripadaš!  Životni skript je “Sve dok” – odgovara grčkoj legendi o Jasonu, koji ne može da postane kralj, dok ne obavi određene zadatke. Problem je što nikada nema kraja zadacima. Ne vole iznenađenja, vole rituale, jer su jasno strukturisani. Prepoznaju se po krutom, ukočenom  hodu, kao da imaju motku u leđima.Tako su se formirale osobe koje su kompetentne, ali ne i voljene.

Autor: Ljiljana Jerinić, psiholog

 

One comment

  1. Данко Б. Марин

    Инхибираност (?)- врели у сексу к’о смрзнута харинга…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *