Sezona trešanja

Stiglo je vreme trešanja, retki su oni koje pomisao na trešnje ne podseća na komšijsko drvo i “krađu” sa drugarima, one su voće koje se vezuje za detinjstvo, prve trešnje kupujemo deci, ali evo nekoliko razloga zašto ih u sezoni treba jesti što više.

Najnovija istraživanja pokazala su da su trešnje odlične u prevenciji raka jer su veoma bogate antioksidansima, ali i da su odlične u borbi protiv visokog pritiska i da smanjuju šanse da čovek oboli od kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga što su bogate vočnim šećerom, fruktozom, trešnje potpomažu varenje pa ljudi koji pate od ovih problema treba da iskoriste sve blagodeti ovog voća.

Ukoliko se aktivno bavite nekim sportom ili ste redovan posetilac teretana, trčite ili upražnjavate bilo koji sport iz rekreativnih razloga, trešnje ovih dana uvek treba da vas čekaju u frižideru kada se vratite sa treninga jer su bogate magnezijumom i kalijumom, a oni su odlični za mišiće, potpomažu njihovu aktivnost, ublažavaju mišićni bol posle treninga. Žene koje pate od predmenstrualnog sindroma u trešnjama imaju odličnog borca protiv ovih mučnih simptoma, nažalost, sezonskog. Trešnje su, kao i svo ostalo voće crvene boje, višnje, jagode, maline, ribizle, odlične za zdravlje.

Sok i peteljka trešnje imaju lekovita svojstva i koriste se u farmakologiji, uglavnom za diuretičke i antitoksične lekove.

Ona se sastoji većim delom od vode,od 77 do 87%, šećera od 11 do 22%, proteina do 1% i masti od 0,5%. Bogata je vitaminima A, C i PP vitamila, kalijumom, fosforom, kacijumom, organskim kiselinama i vlaknima. Ima 38 kalorija na 100 grama i mogu je jesti i osobe koje pate od dijabetesa jer sadrži jedan oblik fruktoze koji ima nizak glikemijski indeks.

Trešnja je drvo azijskog porekla i ljudima je poznato još od četvrtog veka pre nove ere ali se ne može sa sigurnošću tvrditi koja današnja zemlja je postojbina ovog voća.

Rezultati nekih istraživanja pokazali su da su trešnje odlične za reumatske bolove i da redovno konzumiranje od 20 do 25 dana pokazuje odlične terapijske efekte.

FreeDigitalPhotos.net

Kao drvo, odnosno voće koje je ljudima poznato od davnina, trešnja, kao i ostalo voće, ima jaku simboliku, različitu kod različitih naroda. Stari Grci su verovali da trešnja donosi sreću u ljubavi, na području antičke Italije se verovalo da izjava ljubavi ispod drveta trešnje obezbeđuje srećnu ljubav, Saksonci veruju da drvo trešnje štiti polja od gromova, u Finskoj je simbol greha. Sanjati trešnju u Britaniji znači loše događaje, u Kini simbolizuje žensku lepotu. Cvet trešnje je japanski nacionalni cvet, Japanci veruju da je prvobitno cvet trešnje bio bele boje ali da je postao roze od kada su ispod drveta trešnje sahranjeni samuraji, zbog crvene boje njihove krvi. U pojedinim delovima japana, samuraji koji su odlučili da izvrše samoubistvo, to su činili ispod drveta trešnje.

U mnogim zemljama veruju da drvo trešnje zasađeno u blizini kuće štiti dom od nepovoljnih prirodnih uslova i kada prvi put u godini jedu ove slatke crvene plodove, zamišljaju tri želje.

Čaj od trešnje je odličan za dobar san, isto kao i čajevi od kamilice ili lipe, zato i van sezone možete pred spavanje, uz dobru knjigu ili film da pijuckate ovaj čaj.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *