Minja Bogdanovski i njene kućne čarolije, kako blogovanje preraste u profesiju

Miroslava Minja Bogdanovski iz Kraljeva, u ovom delu nepreglednog Internet sveta poznata je kao jedna od najboljih food blogerki.  Svoju ljubav prema kuvanju i blogovanju krunisala je mnogim nagradama, na Web Festu 2009. godine, njen blog je, po glasovima publike, proglašen za nabolji u regionu, a 2011. godine je proglašen za najbolji personalni sajt po glasovima stručnog žirija. Po izboru PC Pressa, njen sajt je izabran u Web Top 50 najboljih srpskih sajtova za 2012. godinu u kategoriji Blog, u Top 5. Od 2009. godine piše za časopis Hrana i vino, a prošle godine je postala Delimano lice i možete je videti u TV reklamama za Delimano posuđe. Ona je prva blogerka koju je jedna kompanija izabrala za TV promociju svojih proizvoda.

Minja je jedna od onih žena koje razbijju predrasudu da dobre kuvarice moraju biti “zdrave, bele i debele”, ova vitka četrdesetogodišnjakinja je trostruka mama koja se jednako ponosi Filipom (17), Davidom (11) i Viktorijom (7).

Kako je završila tekstilnu školu, želja joj je bila da upiše tekstilni i modni dizajn, ali zbog finansija je odustala i počela da radi. Kada je dobila ponudu da čuva troje dece u Beču, iako je bila veoma mlada, prihvatila je taj izazov, pa danas to troje mališana smatra svojim prvim zamorčićima kada je kuvanje u pitanju. Danas je sve to samo deo njene lične istorije.

Filovana-proja-3

Od koga si naučila da kuvaš, kako je kuvanje postalo tvoja ljubav i kako si počela da bloguješ?

Moja mama je odlična kuvarica i ljubav prema kuvanju sam nasledila od nje, kao i kreativnost.

Blog sam  pokrenula novembra 2007. godine, na nagovor prijateljica sa foruma Hobi grafika koje su želele da svi moji recepti budu na jednom mestu. Prvo su one posećivale blog, zatim njihove prijateljice, a onda sam počela da dobijam sve više komentara i blogovanje je preraslo u moju ljubav.

Pošto sarađuješ sa časopisima koji se bave hranom i kuvanjem, da li možeš da kažeš da je tvoje blogovanje posvećeno kulinarstvu prereslo u profesiju?

602215_10151607927540309_784579220_n

Već posle godinu dana od početka blogovanja, dobila sam ponudu da recepte objavljujem u časopisu Hrana i vino, u kome imam četiri autorske strane koje se zovu Minjine kućne čarolije. Od tada je sve postalo ozbiljnije.

Ti si mama troje dece, kakva su oni tvoja publika i kritičari?

Sve što spremim prvo probaju moji ukućani i ako je ukus dobar recept može biti objavljen. Dešavalo se da sa nekim receptima nismo bili zadovoljni i oni  nisu objavljeni na sajtu.

407661_10151301211950309_1872680341_n

Iako na tvom blogu sve izgleda savršeno, šta je tvoja specijalnost, ono što najviše voliš da spremaš, čime se ponosiš, po čemu si prepoznatljiva? Otkrij nam tajnu, kako se snalaziš, odnosno gde kupuješ sve one stvari kojima ukrašavaš svoje torte i kolače, naše tržište je time veoma siromašno.

Najviše volim da spremam deserte, što se i vidi po receptima na sajtu. Mnogo novca dajem za alat koji koristim priliko dekoracija torti i kolača, nekada sam morala da se snalazim tako što su mi slale prijateljice iz inostranstva, zatim sam ja dosta putovala i kupovala, a sada se već skoro sve može naći i kod nas.

Minja

Da li planiraš da proširiš svoj posao, recimo da otvoriš školu kreativnog kuvanja ili nešto slično?

U planu je otvaranje neke školice-radionice, ali kada će to biti još uvek ne znam. Ono što znam je da će ovog leta izaći moj prvi kuvar i mnogo sam srećna zbog toga. U njemu će se naći najbolji i najpopularniji recepti sa mog sajta, koje su posetioci izabrali, pa tako mogu reći da su oni glavni urednici, njihovo mišljenje mi uvek mnogo znači.

tomas-2

ipod-1

Ovom kratkom Minjinom pričom o tome kako je počela i gde ju je odvelo blogovanje, želimo da vas motivišemo da razmislite o tome da svoje hobije pretvorite u posao. Naravno, sve se to neće desiti preko noći, ali u ovo vreme kada posla nema ni za lek a otkazi pljušte svakodnevno, razmislite o tome da „stvar“ uzmete u svoje ruke. I imajte strpljenja!

Minjine kulinarske kreacije možete pratiti na njenom blogu – Minjina kuhinjica i njenoj Fejsbuk strani – Minjina kuhinjica, kućne čarolije.

Fotografije: Minja Bogdanovski

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *