Home / Porodica i zdravlje / Maslinovo ulje zagrevanjem gubi svoje nutritivne prednosti
Maslinovo ulje zagrevanjem gubi svoje nutritivne prednosti

Maslinovo ulje zagrevanjem gubi svoje nutritivne prednosti

Kao sastavni deo mediteranskog načina ishrane koji je proglašen najzdravijim načinom ishrane na svetu i koji se od 2010. godine nalazi na listi svetske baštine  UNESCO-a, kao nematerijalno kulturno nasleđe, maslinovo ulje se preporučuje zbog svojih zdravstvenih beneficija, ali stižu upozorenja da je kuvanje na ovom ulju  bacanje novca jer ono tokom zagrevanja gubi većinu svojih prednosti.

Maslinovo ulje ima više antikosidanata u odnosu na druga ulja i sadrži bioaktivne komponente – fenolna jedinjena za koja je utvrđeno da su dobra u prevenciji bolesti karcinoma i nekih drugih oboljenja.

FreeDigitalPhotos.net

Istraživači sa Univerziteta u Portu, Portugal, tvrde da se zagrevanjem maslinovog ulja pogoršava njegov kvalitet, odnosno da bilo koja vrsta zagrevanja ovog ulja smanjuje korisna svojstva fenolnih jedinjenja.  Oni su naglasili da u svetu raste potrošnja maslinovog ulja, uglavnom zbog njegovih nutritivnih prednosti, ali da praksa prženja na ovom ulju, ubacivanja u ključalu vodu, ili zagrevanje u mikrotalasnim rernama nesumnjivo menja hemijski sastav ovog ulja.

Prema tome, uporeba maslinovog ulja za prženje ili kuvanje je i neisplativa i nezdrava, pa ovi istraživači upozoravaju da se ono koristi samo kao začinsko ulje ili uz minimum zagrevanja kako ne bi izgubilo svoja nutritivna svojstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*