Tmurni dani koji uzrokuju i tmurno raspoloženje se najbolje pobeđuju toplinom i mirisima iz rerne. Ovog vikenda mesimo ukusne lepinje sa krckavom korom.
Potrebno je:
200 g ražanog brašna
200 g kukuruznog brašna
200 g crnog brašna
300 ml vode
50 ml ulja
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kocka svežeg kvasca
1 puna kašičica soli
1 kašičica šećera
50 g maslaca ili margarina
Promešati brašno u činiji, napraviti rupu u sredini i sipati kvasac koji je prethodno narastao u šolji vode, pomešan sa kašičicom šećera. Sipati mlaku vodu, ulje, so, sirće i sve to promešati varjačom da se koliko-toliko sjedini, pa onda umesiti dobro rukom. Dobije se fino mekano testo koje treba premesiti na dasci i ostaviti da odmori i naraste da udvostruči masu. Naraslo testo premesiti i podeliti na do 8 loptica i rukom formirati lepinjice. Poređati ih u pleh i ostaviti oko pola sata da narastu. Pre pečenja na svaku staviti kockicu maslaca ili margarina i peći na 200 stepeni dok ne porumene.
Prijatno!
Gordana Radojković
Ovakve lepinjice je pravila moja baka. Veoma su ukusne.