Lepinjice od tri vrste brašna

Tmurni dani koji uzrokuju i tmurno raspoloženje se najbolje pobeđuju toplinom i mirisima iz rerne. Ovog vikenda mesimo ukusne lepinje sa krckavom korom.

Potrebno je:

200 g ražanog brašna

200 g kukuruznog brašna

200 g crnog brašna

300 ml vode

50 ml ulja

1 kašika jabukovog sirćeta

1 kocka svežeg kvasca

1 puna kašičica soli

1 kašičica šećera

50 g maslaca ili margarina

Promešati brašno u  činiji, napraviti rupu u sredini i sipati kvasac koji je prethodno narastao u šolji vode, pomešan sa kašičicom šećera. Sipati mlaku vodu, ulje, so, sirće i sve to promešati varjačom da se koliko-toliko sjedini, pa onda umesiti dobro rukom. Dobije se fino mekano testo koje treba premesiti na dasci i ostaviti da odmori i naraste da udvostruči masu. Naraslo testo premesiti i podeliti na  do 8 loptica i rukom formirati lepinjice. Poređati ih u pleh i ostaviti oko pola sata da narastu. Pre pečenja na svaku staviti kockicu maslaca ili margarina i peći na 200 stepeni dok ne porumene.

lepinjice tepsijalepinjice1

Prijatno!

Gordana Radojković

One comment

  1. Ovakve lepinjice je pravila moja baka. Veoma su ukusne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *