Home / Kafa sa tetkom / Efekat “Džoli” – sve veća „potražnja“ za preventivnom masektomijom
Efekat “Džoli” – sve veća „potražnja“ za preventivnom masektomijom

Efekat “Džoli” – sve veća „potražnja“ za preventivnom masektomijom

Nedavno je svet obišla vest da je glumici Anđelina Džoli, zbog rizika da jednoga oboli okd karcinoma dojke, urađena preventivna mastektomija obe dojke, posle čega je urađena i rekonstruktivna operacija u nekoliko faza kako bi bile sačuvane njene bradavice što većina “običnih” žena ne može sebi da priušti, niti znaju da je to moguće. Anđelina nije ni jedina ni prva žena kojoj je urađena preventivna mastektomija ali je, zbog njene popularnosti, vest o ovome u svetu odjeknula kao bomba. Neki su ovaj njen potez oduševljeno hvalili i podržavali dok su drugi kritikovali i osuđivali govoreći da se radi samo o marketingu.

Ono čega su se mnogi plašili, da će doći do “epidemije” zahteva za preventivom mastektomijom, ovih dana se i ostvaruje. Širom sveta, sve je više žena koje traže informacije o preventivnoj mastektomiji, kako onih kod kojih postoji poveća rizik od oboljevanja od karcinoma dojke, tako i kod onih koje u porodičnoj anamnezi nemaju zabeležen slučaj bolesti.

Pre nego što su se podrvrgle analizama koje bi pokazale da li imaju povećan rizik od oboljevanja od karcinoma dojke što bi opravdalo razloge zbog kojih se raspituju o preventivnoj mastektomiji, žene se obraćaju hirurzima o ovoj delikatnoj operaciji, koji su, u stvari, zadnja karika u lancu kada se radi o karcinomu dojke i mastektomiji. Ostaje nedefinisano, da li se kod žena odjednom probudila svest da postoje rizici od oboljevanja od karcinoma dojke, ili se jednostavno, zbog popularnosti Anđeline Džoli, radi samo o pomodarstvu. Žene potpuno zaboravljaju da kod ovako teške bolesti i ovako delikatnih operacija postoje teški emocionalni trenuci, kao ni da efekti rekonstruktivne hirurgije nisu uvek uspešni sa estetske tačke gledišta.

Ovako delikatne operacije, za koje žene treba psihički pripremiti, treba da se rade samo u slučajevima kada specijalista onkolog da pozitivno mišljenje, odluku o tome ne može doneti hirurg.

Zbog sve veće “potražnje” za preventivnom masektomijom, lekari širom sveta upozoravaju da ovo ne može biti stvar pomodarstva i da ključ zdravlja leži u prevenciji a ne u preventivnoj mastektomiji.

Foto: empowernetwork.com

One comment

  1. mastektomija ( sa T :)) je postupak koji zene plasi, ne verujem da je ova intervencija postala ucestala zbog Andjeline. Inace, samo u filmovima i i bajkama lekari strpljivo o tome razgovaraju sa pacijentkinjama, uglavnom nakon misljenja onkologa samo sprovedu radnju bez komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*