Home / Kafa sa tetkom / Čupko gutač čudovšta
Čupko gutač čudovšta

Čupko gutač čudovšta

UVOD

Strahinju niko nije hteo da usvoji. Bomba je pala na njegovu kuću, dok je bio u školici i sad je siroče, bez roditelja i bez kuće. Okupila se sva rodbina: tetke, stičevi i ujaci i svi su imali debele razloge zašto ne mogu da prihvate da Strahinja živi kod njih.

-Ja sam stjuadesa i nisam često kod kuće. Ne mogu zbog toga ni kućnog ljubimca da nabavim. Kako da preuzmem brigu o detetu? – branila se tetka na visokim štiklama, uvrćući krajeve ešarpe kao da se sa zmijom bori.

Svađali su se iznad Strahinjine glave. On je samo posmatrao mrava kako se muči da odvuče grančicu.

-Već imam troje dece i njih jedva izdržavam. Znate kako su ovo teška vremena. Ako uvedu da se i osnovno školovanje plaća, neću ni njih moći da školujem. Ostaće nepismeni. – stric je namestio tužan izraz lica, još samo da uspe i koju suzu da istisne.

-Svima je poznato da moja žena neće da vidi nikoga od moje familije. Neću da rasturam brak. Sutra bi mi neko rekao hvala. Prvi bi mi ovaj mali okrenuo leđa – ujak je lupnuo Strahinju po glavi da pojača utisak.

-Uostalom, ima on još rođaka, nismo mi jedini – dodala je druga tetka, pokušavajući da zadrži dugme na haljini da ne pukne pod naletom sala.

-Tačno!!! – svi zagrajaše – Ima živu čukunbabu, ona mu je i najbliži rod.

ćć

Strahinja zadrhta. Nikada nije upoznao baba Krezu, babu njegove pokojne babe. Slušao je priče da ima oko sto godina. Živi sama u oronuloj kućici na periferiji. U svađi je sa svima i ne prima posete. Kako će onda da prihvati Strahinju?

Nastavak sledećeg ponedeljka

Piše i ilustruje: Ljiljana Jerinić, psiholog

 

One comment

  1. Struktura ove priče”Čupko gutač čudovišta“ koju započinjemo ovog ponedeljka, a narednih će izlaziti nastavci, slična je bajci. Iako su događaji fantastični, mogu se desiti svakome. Bez obzira koliko su zastrašujuća čudovišta, priča veliča detetov trijumf. To je himna snazi, naustrašivosti, moći čoveka u susretu sa zagonetkama života. U tom najopštijem vidu, priča je didaktična.
    I sama kompozicija je slična bajci. Imamo sterotipni početak: smrt roditelja. Kad želimo da naglasimo potrebu separacije, onda „uklonimo roditelje“. Smrt jeste slična separaciji i po doživljaju i po psihološkim mehanizmima rešavanja. Takođe, postoji i potencijalna veštica: baba Kreza. Kako će naš dečak-siroče Strahinja da opstane u svetu? Kako će uspešno izvršiti inicijacijsku promenu, čitajte ponedeljkom u nastavcima….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*