Ako ste majka, supruga, zaposlena žena, na dobrom ste putu da mentalno obolite

Da li ste primetili – što nam više govore da smo sposobne da  budemo majke i supruge ali i da gradimo karijeru, istovremeno nam govore i da je to neizdrživo? Najverovatnije da se muško društvo teško miri sa činjenicom da su žene uplivale tamo gde ranije nisu mogle ni da privire, pa se prikriveno saopštava da žena ipak mora da bira ili da bi za nju najbolje bilo da, kao i njena prababa, bude samo supruga i majka.  I svi srećni.

Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu upozoravaju da žena zbog previše obaveza ima 40% veće šanse da oboli od neke mentalne bolesti nego ranijih godina.

Danijel Frimen, klinički psiholog, smatra da su žene zbog previše obaveza u velikoj opasnosti da obole od depresije, fobija, neuroze, jer im je teško da pomire obaveze oko muževa, dece i kuće, da sve to ima prioritet nad njima samima i da zbog svega toga osećaju frustracije, a često je problem i to što su manje plaćene od muškaraca. Sve ovo pojačavaju mediji koji u reklamama prikazuju savršene žene kojima navodno ništa nije teško i koje pored svega uspevaju da budu ženstvene i savršene.

Da se razumemo, žene zaista imaju više obaveza od muškaraca i to se još decenijama, možda vekovima neće promeniti, ali…

Foto: sixbythebay.blogspot.com
Foto: sixbythebay.blogspot.com

Tako je lepo da žena ima karijeru! Hoćeš karijeru, gradi je! Ali draga moja, zbog te tvoje karijere, ne sme da trpi muž, ni deca, ni kuća, ni slavska trpeza, ni obaveze prema roditeljima i rodibini, tvoj problem ako to ne možeš da izdržiš. Ako nećeš sutra da hodaš ulicom i šapućeš sama sa sobom, razmisli da se odrekneš nečega. Možda karijere?

Pa, drage moje, dok ćutite i padate na nos od obaveza, šta mislite da malo tresnete rukom o sto, o isti onaj sto o koji oni vekovima treskaju pokazujući ko je gazda u kući i zatražite da on preuzme deo obaveza?

Pa da on malo bude u opasnosti da mentalno oboli!

Foto u zaglavlju: zazzle.com

8 comments

 1. Taman sam hteo da krenem sa kontra argumentima kad pročitah drugu polovinu teksta i samim tim epilog. Slažem se sa svime što si napisala. Svakako da je nastupilo doba žena, hteli mi to kao muškarci da priznamo ili ne, ali ono što mi stvarno ide na ganglije jeste sva ta mizandrija koja se servira u ogromnim količinama fino upakovana u pričama o borbi za ženska prava.

 2. Trazile smo (nekad u proslodti) e sad gledajmo kako ce nam biti sada a i u budocnosti. Ponekad zavidim zenama domacicama one znaju kako se zivi. Ali dzaba kad mi je usadjen pelcer sa 16 godina da je rad stvorio coveka, ali tu niko ne pominje zenuuuu!!!!!!!

 3. Tekst je donekle na mestu, ali moram da budem objektivna. Moj muz ima 2 puta više obaveza. Radi izmedju 11 i 13 sati svakoga dana, Brine se o kući, autu, računima, finansijama,..Moje je samo da drzim kuću u relativno sređenom stanju, da odem na posao i vratim se (objektivno radim oko 6 sati dnevno, iako mi se računa 8). Iskreno, ja sam ta koja uvek kuka a on se nikad ne žali. Čak i kad dođe s posla, mrtav umoran, nije mu teško da mi skuva čaj, ili da vikendom popravi slomljena vrata (koja sam ja slomila), usisa prašinu i sl. Ja uglavnom spremam ručak, ali često idemo u restoran…Moj muž je superheroj a mi žene volimo da kukamo. Mislim da su danšnji savremeni muškarci u gorem položaju od žena.

  • Draga Ivana, zvucis kao moj muz *kada laze drugare) Jesi li sigurna da si Ivana, a ne Ivan 🙂 ? Ne, stvarno, ili si dobila poslednji primerak predanog muskarca, ili se jos nije pojavilo dete u vasoj kuci da ga izbaci iz koloseka, samim tim i tebe, ili imate feeeeeeenomenalne bebisiterke. U svakom slucaju pitacu samo – da li zaista postoji i da li ima neozenjenog brata?

 4. ja svakodnevno dok sapucem ulicom sama sa sobom resavam da lupim sakom o sto 🙂

 5. Biti domacica je slicno ropstvu! Pa i neka smo emancipovane i neka smo same sebi skrojile ovaj prividni svet vladavine… ali u poredjenju sa zanimanjem cuvarka dece, spremacica, peglacica, peracica gaca i kuvarica rucka i vecere…. mislim da nam je sa knjigom i nesicrpnom borbom za zenska prava…nasa pozicija ipak i vise nego “politicki korektna“..

  • Pazi ovako… zanimanje cuvarka dece, spremacica, peglacica, peracica gaca i kuvarica rucka i vecere…. i na to dodaj zaposlena zena sa punim radnim vremenom i nadrkanim sefom. E TO je realnost vecine nas… a knjiga… e to dolazi negde oko 1-2 ujutru kada zavrsimo sve dnevne obaveze i sa ljubavlju pogledamo nasu porodicu kako spokojno hrce… ako pre toga ne padnemo od umora na metar od kreveta 😀 Ali mi sve mozemo jer smo zene zar ne?

 6. Zanimljivo je kako svi misle da žene same sebi nameću te obaveze. Društvo nam je to nametnulo. Znam žene koje bi rado bile domaćice, radni dan provodile u kući i sve stigle za tih osam sati kad on dođe sa posla pa zajedno sa njim odmarale i provodile vrijeme, ali ne mogu zato što jedna plata u kući nije dovoljna.
  A to da treba podijeliti obaveze ili bar 20-30% da preuzmu muškarci, slažem se. Usisavanje je samo po sebi fizički napor, zašto bi to bio ženski posao kad zahtjeva snagu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *