Žene preko četrdeset godina rađaju inteligentniju decu?

Nekada se žena koja je rađala dete negde oko tridesete godine smatrala starijom prvorotkom. U međuvremenu, fertilna granica je pomerena, trudnica od 40 godina je sasvim normalna pojava a nije čudno ni da žena rađa svoje prvo dete i u nekim kasnijim godinama.

Nekada se takođe smatralo da deca majki koje rađaju u kasnijim godinama imaju veće šanse da obole od nekih genetskih bolesti. Medicina je napreodovala, zdravlje fetusa, odnosno budućeg deteta se može proveriti još u majčinoj utrobi, ali stavovi o pomerenoj fertilnoj granici su i dalje oprečni.  Neki lekari zastupaju tezu da se trudnoća u periodu između dvadesete i tridesete godine i ona u periodu od četrdeset na više ne mogu porediti i da je kasnija trudnoća rizik po zdravlje žene, dok drugi tvrde da ako je žena zdrava godine kada prvi put ostane u drugom stanju nemaju nikakve veze.  Odavno kruži „šala“ da danas u drugom stanju ne može da ostane samo žena koja nema matericu. Uznapredovala medicina će čak i ženi koja je u klimaksu ponovo izazvati menstruaciju, promeniti joj hormonski status i omogućiti joj da ostane u drugom stanju i rodi, možda se sećate takvog slučaja.

Razlozi zbog kojih se žena odlučuje za kasnije rađanje se razlikuju od žene do žene, no svakako na tu odluku utiče neprekidan pritisak  – karijera ili dete, priče o obavezama, nerešena finansijska situacija, kriza, svako ima svoj razlog.

Pritisak koji se vrši na žene je da ne rađaju mlade, da prožive sve što mogu pre nego što se zarobe kao što su to radile njihove majke ili bake, da za dete nikada nije kasno, a onda, kada se suoče sa otkucavanjem biološkog sata, mnoge žene se suoče i sa tim da nije tako lako ostati u drugom stanju jer je vrhunac fertilne sposobnosti prošao. Na scenu stupaju medicinska dostignuća, veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, to neke žene, odnosno parove košta čitavo bogatstvo,  a od svega samo profitiraju neke grane medicine. Znate već da i kod nas vantelesna oplodnja puno košta.

FreeDigitalPhotos.net

Najnovija teza u prilog teoriji da je mnogo bolje kasnije rađati stiže iz Velike Britanije gde je urađeno istraživanje čiji su rezultati pokazali da majke preko 40 godina rađaju inteligentniju decu.

Istraživanje je obuhvatilo 1.100 dece koje su rodile žene u dobi preko 40 godina i 38.000 žena koje su rodile pre 40. godine a sva deca koja su takođe deo ove studije imaju između 9 meseci i 5 godina.

Rezultati su pokazali da deca starijih majki manje doživljavaju nezgode zbog kojih moraju da budu hospitalizovana, da su manje gozajna i da imaju bolje kongitivne spsobnosti, da mnogo bolje prepoznaju reči, slike, boje, oblike.

Iako je ova studija izašla u javnost sa pompeznim da starije majke rađaju inteligentniju decu, radi se samo o tome da, kako tvrdi dr Alister Satklif koji je učestvovao u istraživanju, starije majke imaju više životnog iskustva, da su manje impulsivne, da su generalno mnogo mirnije jer su ušle u jedan zreo period života pa da imaju više vremena za svoju decu i da iako u tim godinama imaju probleme sa trudnoćom i porođajem, postaju odlične majke.

Kako možete da zaključite, starije žene ne rađaju inteligentniju decu od mlađih već im se samo više posvećuju i pomažu im da razviju neke sposobnosti što radi svaka majka koja je posvećena svom detetu.

3 comments

  1. nekako je ovo posmatrano samo s jednog aspekta… starije majke imaju vise zivotnog iskustva, ali i manje strpljenja i manje iluzija.
    zelja da se posvete sebi i karijeri ne opada sa godinama 🙂 i opet dolazi do nedostatka vremena i besomucnog trosenja energije kao i u dvadesetim …

  2. Ma nemoj… e jesi to logicki poslozila“makki.“.nigdje veze….

  3. Srbima ako želimo opstati treba 100.000 živorođenih u Srbiji, 25.000 u Republici Srpskoj, 5.000 u Krajini a gde smo sada daleko ispod jede nas bela kuga ali koga to briga. Spas je tek u četvrtom i petom detetu mi smo na putu nestajanja trznite se ljudi bar malo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *