Smršajte i budite u kondiciji uz stari zaboravljeni hula-hop

Ako ste od onih koji se žale ne svoju kilažu i nedostatak kondicije a imaju milion opravdanja zašto već jednom ne počnu da se bave nekom fizičkom aktivnošću, teretane su skupe, to je obaveza, za aerobik nemate društvo, razmislite o tome da skoknete do prve kineske prodavnice i kupite hula-hop. Sve što vam je posle toga potrebno je dobra volja i malo prostora u stanu.

Vežbanje sa hula-hopom angažuje trbušne mišiće, mišiće butina i zadnjice, odlično je za kardiovaskularni sistem, oslobađa od stresa, poboljšava fleksibilnost kičme, zabavno je i pogodno za sve uzraste. Ako ste vešti, sa hula-hopom možete učvrstiti i mišiće nogu, vrata i ruku, a ono što je najbolje u vezi sa ovim vežbanjem je da uopšte ne opterećuje zglobove pa je skoro idealno za ljude koji su u zrelijim godinama.

Istraživanja su pokazala da 30 minuta aktivnog vežbanja sa hula-hopom odgovara brzoj šetnji ili laganom trčanju u dužini od 5-6 kilometara za sat vremena, a zavisno od toga u kakvoj ste formi, tokom tih 30 minuta amožete sagoreti oko 200 kalorija.

Hula-hop je rođen kao igračka i dok moderan, od plastike, datira iz polovine prošlog veka, u stvari je mnogo stariji, nekada su ga ljudi pravili od osušenih trava, stable vinove loze, bambusa, vrbe i metala. Još su deca u starom Egiptu imala preteče današnjeg hula-hopa. U 18. i 19. veku u Britaniji je vladala prava pomama za hula-hopom kakva nikada više nije zabeležena.

Modernija verzija hula-hopa napravljenog od drveta prvi put se pojavila u australijskim prodavnicama nakon što je postao popularan na časovima fizičkog vaspitanja u školama. A onda, samo par meseci kasnije, dva proizvođača igračaka iz Kalifornije koji su uočili sve veću popularnost ove igračke počinju proizvodnu od plastike. Za samo par meseci, prodato je preko 25 miliona ovog obruča. Sedamdesetih godina prošlog veka hula-hop je bio veoma popularan a onda je polako pao u zaborav.

FreeDigitalPhotos.net

Svoje ime duguje čuvenom havajskom hula plesu, naime, britanski mornari koji su posetili Havaje, uočili su da kretanje tela, odnosno kukova, kako bi se okretao hula-hop liči na ovaj popularni ples i tako je nastalo ime koje se koristi u čitavom svetu.

Danas, hula-hop doživljava svoju renesansu kao jedno od najzabavnijih i najkomotnijih “sprava” za vežbanje.

Foto: awesomehulahoopworkout.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *