Finska, raj za majke

Save the Children, globalno udruženje koje se bavi zaštitom dece, rangiralo je zemlje po životnim uslovima koje nudi, i po parametrima koji su uzeti u obzir, Finska je zemlja koja nudi najbolje uslove za rast i razvoj dece kao i život njihovih majki. Nasuprot Finskoj, Kongo je zemlja u kojoj je biti majka, odnosno odgajati dete, skoro nemoguća misija, nalazi se na poslednjem mestu liste koju čini 176 zemalja.

Srbija se nalazi na 36. mestu, dok se Slovenija nalazi na 14. mestu, Hrvatska na 34. a Bosna i Hercegovina na 47.

Prilikom rangiranja zemalja, u obzir su uzeti zdravlje majki i rizik od smrti tokom porođaja, stopa dečijeg mortaliteta do uzrasta od 5 godina, prosečan nivo obrazovanja koje su majke postigle, odnosno uslovi za obrazovanje koje im pruža zemlja u kojoj žive, ekonomski uslovi, BDP po glavi stanovnika i učešće žena u politici.

Uz samu Finsku, nalaze se Švedska i Norveška, dok ove zemlje pružaju skoro idealne uslove za majke i decu, iz Save the Children smatraju da je razlika između uslova koje imaju majke i deca u zemljama južne Azije, kao što je inidija, i zemljama podsaharske Afrike, zastrašujuća i alarmantna.

Dok majke u Finskoj u proseku imaju 17 godina obrazovanja, majke u Kongu imaju samo dve.

Tužna realnost, kako navode, je da loši higijenski usloi i uslovi zdravstvene zaštite dovode do toga da više od milion dece, u svetu, svakog minuta dvoje,  umre prvog dana po rođenju. Tri glavna uzroka velike smrtnosti novorođenčadi su komplikacije prilikom porođaja, prevremeni porođaj i infekcije. Još strašnije je da svake godine preko sedam miliona dece umre pre nego što napune 5 godina.

Najviše smrtnih slučajeva novorođenčadi beleži Indija, više od 300.000 godišnje, dok Luksemburg, Singapur i Švedska imaju nisku stopu smrtnosti, manje od 0,5 na 1.000 živorođene dece.

Visoko industrijalizovane zemlje beleže samo 1% smrtnosti novorođenčeta ali se među njima, što je izazvalo pravo iznenađenje, na vrhu nalaze SAD, a zatim Kanada i Švajcarska.

U Srbiji na hiljadu novorođene dece, dvoje su mrtvorođeni ili ne prežive prvi dan, istu stopu beleže Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Što se tiče majki, najveću stopu smrtnosti prilikom porođaja ima Kongo, jedna od 30 majki umre tokom porođaja, dok u Finskoj samo jedna od 12.200 majki ne preživi porođaj.save the children

Alarmantnim se takođe pokazalo da u najsiromašnijim zemljama sveta, iako je zadnjih godina došlo do blagog ekonomskom prosperiteta, smrtnost majki i novorođenčadi raste iz godine u godinu. U zemljama podsaharske afrike, beba ima sedam puta veće šanse da umre na dan kad se rodila od bebe u industrijalizovanim zemljama, statistički beba u Somaliji ima 40% veću šansu da umre nego beba u Luksemburgu.

Za uzrok velike smrtnosti majki u istim zemljama koje beleže i veliku smrtnost beba, smatra se neuhranjenost kao i mladost majki, većina njih rađa pre nego što su fizički spremne za trudnoću i porođaj, kao i slaba ili nikakva zdravstvena zaštita koju imaju trudnice jer ove zemlje nemaju dovoljno zdravstvenih radnika.

Izvršna direktorka Save the Children, Jasmin Vhitbread, izjavila je da ulaganjem u majke i decu države ulažu u svoju budućnost i prosperitet, na prvom mestu treba da bude kvalitetna nega a odmah zatim ulaganje u obrazovanje, to jedini način da sve zemlje napreduju i tako poboljšaju uslove života za majke i decu, jer je ovaj izveštaj pokazao da sve zemlje moraju da poboljšaju zdravstvenu zaštitu i obrazovanje žena, kako one najsiromašnije, tako i one najbogatije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *