FreeDigitalPhotos.net

Eukaliptus, jedan od najpoznatijih mirisa na svetu

Eukaliptus je jedan od najprepoznatljivijih mirisa na svetu a ekstrakt ove biljke, “eukaliptol” je glavni sastojak nekih lekova. U prirodi se nalazi oko 600 vrsta eukaliptusa, a  je jedan od najzastupljenijih mirisa u aromaterapiji.

Ekstrakt eukaliptusa je veoma moćan baktericid, smatra se da može da eliminiše 70% stafilokoka pa se preporučuje u lečenju bolesti respiratornih organa. Veoma je efikasan kod prehlada, upala sinusa, gripa. Olakšava iskašljavanje i istovremeno deluje umirujuće na sluzokožu. Miris eukaliptusa podstiče oksigenizaciju tkiva jer deluje na crvena krvna zrnca koja prenose kiseonik. Pored toga, eukaliptus je dobar protiv bolova u mišićima i reumatskih bolova.

Razblažen u vodi, odnosno nekoliko kapi ekstrata eukaliptusa sipanih u vodu, može se koristiti za ispiranje grla jer ima antiseptička dejstva, efikasan je i kada je u pitanju herpes.

Eukaliptus je odličan za one koji pate od umora, naročito od prolečnog umora, dovoljno je samo nakapati ga u vodu, 10 do 15 kapi u pola litra vode, i ostaviti da isparava, udisanje mirisa revitalizuje čitav organizam.

 Foto: greenme.it

Foto: greenme.it

Ova čudesna biljka podstiče sa Tasmanije i otkrivena je krajem 17. veka a njeno ime znači “dobro sakriven” jer listovi kriju cvetove tokom sazrevanja. Pošto može da dostigne visinu do 150 metara, eukaliptus je u stvari drvo, a miris mu potiče iz listova. Veoma dugo, eukaliptus je korišćen kao dekorativno drvo. Aboridžini su žvakali koren ove biljke kako bi isisali vodu koju ova biljka apsorbuje u velikim količinama.

Ekstrakt eukaliptusa ili lekove koji sadrže veće količine eukaliptola ne treba koristiti tokom trudnoće i dojenja, pažljivo ga treba koristiti u kombinaciji sa drugim lekovima naročito sedativima. Kontraindikovan je u slučajevima upale gastrointestinalnog trakta, treba izbegavati da ima kontakt sa licem mada može da bude efikasan u lečenju akni i ne bi ga trebalo koristiti za lečenje dece. Može izazvati neželjene efekte kao što su mučnina, povraćanje i proliv.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *