Dar proleća – kopriva

Preziremo je i smatramo korovom, plašimo se da nam ne dodirne kožu tokom šetnje, više nam ne poznata kao neprijatelj kože nego kao prijatelj zdravlja.

Terapeutske svhre koprive su poznate od davnina, čuveni vavilonski kralj Nabukodonosor je kao mlad rešio da se hrani isključivo koprivom, verujući da će tako postati mudar.

Ona je jedna od retkih biljaka čiji koren, stablo i listovi sadrže iste količine vitamina i minerala, sadrži gvožđe, kalcijum, silicijum, magnezijum, fosfor, histamine, tanin, karotin, vitamin A, C i K.

Kopriva stimuliše organizam da proizvodi crvena krvna zrnca pa se smatra idealnom za one koji imaju problema sa anemijom. Ima diuretička svojstva i potpomaže vrenje.

Koristi se u lečenju proliva, artritisa, reume, protiv peruti i opadanja kose, ekcema, veruje se da usporava ćelavost. Stari narodni lek protiv reumatskih bolova je trljanje bolnih delova svežim listovima koprive, veruje se da umiruje bol, naravno kod onih koji mogu da izdrže žarenje koje kopriva izaziva na površini kože.

Retko je koristimo u ishrani iako se može koristiti u svim jelima umesto spanaća, možemo kuvati čorbe, praviti čak i odličan omlet sa koprivom.

Čaj od koprive se preporučuje anemičnim osobama a veruje se da je odličan i u prevenciji kamena u žuči, od nje možete napraviti i odličan sok koji se takođe preporučuje anemičnim osobama.

Trenutno je možete naći na pijacama, a ukoliko imate prilike ili želite sami da je naberete, berite samo vrhove mlade koprive, oni su najukusniji i najmekši.

Ako verujete u magična svojstva biljaka, kopriva je od davnina poznata kao biljka koja čuva od zlih čini, veruje se da štiti od udara groma, nekada su suvo lišće koprive bacali u vatru kad počne da grmi, pa otud imamo izraz – neće grom u koprive.

 

 

One comment

  1. I odličan je saveznik u borbi protiv svih vrsta alergija ukjučujući i astmu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *