Crvene kao strast, slatke kao ljubav – jagode

Kad ovo čujete, sigurno u glavi imate romantičnu sliku para koji ispija šampanjac i gricka jagode između poljubaca. Nebrojeno je filmova u kojima su scene udvaranja začinjene jagodama zbog čega se ova kombinacija smatra afrodizijakom.

Ne znamo da li su baš jagode i šampanjac odgovorni što je zgodni biznismen pošao za ljubavlju i od prostitutke napravio princezu, da li imaju i te moći, i da li to daje pravi začin jednoj romantičnoj večeri u dvoje, ali da upropasti ne može.

Iako je ranije bilo nezamislivo, sa čežnjom smo čekali maj mesec da se pojave prve jagode, poslednjih godina ih imamo od marta do novembra, one ogromne koje konkurišu omanjim jagodama, koje ne mirišu a ni po ukusu nisu prineti onim običnim jagodama, ali evo nas u maju, pa za njim ide juni, dva meseca kojima caruju jagode.

Jagode su bogate vitaminom C koji jača imuni sistem, vitaminima E, B i K i sadrže natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i magnezijum. Bogate su vlaknima i sadrže vrlo malo kalorija, oko 40 na 100 grama.

ID-10039425Svrstavaju se u onu grupu voća koja je dobra u prevenciji kancerogenih i kardiovaskularnih bolesti bolesti, bogate su antioksidantima pa usporavaju prirodan proces starenja ćelija, dobar su diuretik naročito ako se jedu na prazan stomak, podstiču metabolizam. Sadrže fruktozu, šećer koji ima nizak glikemijski indeks pa ih u umerenim količinama mogu konzumirati i oni koji  boluju od dijabetesa.

Možda niste znali, ali jagode treba pojesti najkasnije dva dana od branja, posle toga sve više gube svoja nutritivna svojstva, pošto ne možete znati kada su brane, najbolje je da ne kupujete velike količine več isključivo onoliko koliko ćete pojesti u toku dana. U sezoni jagoda, stručnjaci preporučuju da se konzumiraju tri puta nedeljno.

Podstiču proizvodnju serotonina i melanina pa utiču na raspoloženje, jagode su pravo voće sreće, ali i lepote, revitalizuju kožu, čine je mekom i baršunastom pa od njih u ovom periodu možete napraviti i masku za lice kombinujući jagode i jogurt ili jagode i med.

Zanimljivosti:ID-10039418

Kultivisane jagode potiču iz Francuske, od 13. veka su gajene kao ukrasno bilje, prva jestiva sorta je nastala takođe u Francuskoj, tek u 18. veku, a pominju se kao omiljena hrana Jovana Krstitelja, kao i da su šumske jagode bile poznate Rimljanima još u srednjem veku.

Prema legendi, jagode su nastale tako što je Venera gorko oplakivala smrt Adonisa, suze koje su lile i padale na zemlju, pretvarale su se u mala, crvena srca-jagode.

Neka plemena američkih Indijanaca veruju da duša umrlog, ako proba jagode, ne može da zaboravi svet živih, ali ako ih zaobiđe naći će spokoj..

U zapadnom svetu, jagode su zbog svoje crvene boje i slatkog ukusa, ali i srcolikog oblika, simbol za iskušenje, ljubav i senzualnost, ali su pre svega simbol proleća.

Sanjati jagode znači sreću.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *