Alergija na nakit od bižuterije

Sa lepim vremenom počinjemo da nosimo lepršavu garderobu, uz nju i mnogo više nakita nego u zimskom periodu, mnoge od nas se u ovom period suočavaju sa alergijama na nakit koje mogu biti veoma neprijatne i uporne.

Alergije na bižuteriju, odnosno kontaktni dermatitis mogu izazvati minđuše, ogrlice, narukvice, patent zatvarači, prstenje, naočari sa metalnim okvirima, satovi.  Ove alergijske reakcije najčešće izaziva nikl a simptomi su slični simptomima ekcema, pojavljuju se sitne crveme bubuljice koje jako srbe, zbog češanja dolazi do pucanja a zatim se pojavljuju kraste, sve je to veoma neprijatno i ružno izgleda. Na ušima čak može doći do naduvenosti resice. Sve ovo dodatno pojačava znojenje koje je neminovno u letnjem periodu.

Prve reakcije na nakit kod osoba koje imaju problema sa kontaktnim dermatitisom mogu se javiti posle nekoliko sati ali čak i posle 48 sati, a lečenje može trajati od par dana do dve nedelje kada je nošenje nakita apsolutno nemoguće.

Rešenje za ovaj problem bi bio nošenje nakita od plemenitih metala ali on, nažalost, nije tako raskošan kao nakit od bižuterije niti se uklapa u današnju modu, niti ga žene toliko vole kao nakit od bižuterije pa se mnoge,i pored alergijskih reakcija, ne odriču ni nakita ali ni problema.

FreeDitigalPhotos.net

Da biste ovo rešile, pre nego što stavite nešto od nakita, recimo minđuše, kožu namažite nekom antialergijskom kremom koja će, ako nakit ne nosite dugo, sprečiti kožu da burno reaguje.

Drugi način je da one delove minđuša koje su u direktnom kontaktu sa kožom prebrišete alkoholom a zatim premažete bezbojnim lakom za nokte. Ovo će sprečiti kontaktni dermatitis, potrebno je samo povremeno, zbog habanja laka ponoviti postupak.

Kada su u pitanju ogrlice, narukvice, prstenje i naočari, ovaj postupak ne možete da primenite jer se radi o velikim površinama i jer biste time narušili izgled nakita pa je jedini način da ublažite kontaktni dermatitis samo da preventivno reagujete sa kremama i što manje nosite nakit, dakle stavljajte ga neposredno pred izlazak i skidajte odmah po povratku.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *