Srneće meso je veoma ukusno a poznato je da meso divljači ima nisku kalorijsku vrednost s obzirom da ima nizak sadržaj masnoća jer se hrani direktno u prirodi i stalno je u pokretu. Osim što je odličan izvor belančevina, odličan je izvor i gvožđa, selena i vitamina iz grupe B. Ako nekada rešite da spremate šnicle od srnećeg mesa, ovo je jedan od načina.
Potrebno je (za 2 osobe):
400 g šnicli
1 veća glavica luka
1-2 šnite suve slanine
1 manji praziluk
2-3 čena belog luka
1 kašičica aleve paprike
1 kašika kečapa
so, biber, bosiljak, origano, peršun, ruzmarin, kim, biber u zrnu
1 kašika prezle
2 dcl vode
Šnicle iseći tanko, istucati tučkom za meso i posoliti, posuti suvim začinima, preliti sa kašikom – dve ulja i ostaviti da prenoći.
Propržiti ih na vrelom ulju da spolja porumene, izvaditi i u istom ulju propržiti seckan crni luk i praziluk, a zatim u to dodati sitno seckanu slaninu i promešati.
Dodati alevu papriku i kečap a zatim poređati šnicle, promešati, naliti sa 2 dcl vode, sipati nekoliko zrna kima i 2-3 zrna bibera, kašičicu soli i ostaviti da se krčka na tihoj vatri oko 1 sat dok ne omekšaju.
Na kraju umešati prezle da se dobije na gustini. Služiti uz pire krompir i kiselu pavlaku.
Prijatno!
Gordana Radojković