http://adreampuppet.blogspot.com
http://adreampuppet.blogspot.com

Rom znači čovek – danas je Svetski dan Roma

Danas je Svetski dan Roma, jednog od najprogonjenijih i najdiskriminisanijih naroda na svetu. Za njih, bilo gde, vezuju lenjost, nepoštenje, prevaru, nepouzdanost, “genski lopovluk”, najgore stereotipe koji mogu pratiti jedan narod. Oni imaju svoj identitet, svoju kulturu, svoj jezik, ali ne i zemlju.

Romi vode poreklo iz Indije a u Evropi su prisutni od 14. veka, mada ni danas nije utvrđeno tačno vreme kada su počeli da migriraju niti zašto su počeli migraciju koja je išla tako daleko. Nikada nije utvrđeno koliko je Roma kroz istoriju mučeno, ubijeno, spaljeno na osnovu optužbi za veštičarenje, dok je u Drugom svetskom ratu pola miliona Roma stradalo u koncentracionim logorima. Oni su narod koji nije svedočio u Nirnbergu čime nisu stekli mogućnost da im bude isplaćena ratna odšeta, kao da se genocide nad njima nije ni desio. Istoričari se nikada nisu pozabavili genocidom nad Romima kao genocidom nad drugim narodima.

Govore romski jezik koji sadrži mnogo indijskih reči i jezik zemlje u kojoj žive. Uglavnom se veruje da su svi Romi isti iako postoji mnogo različitih grupa Roma i sve one imaju svoju tradiciju i svoje običaje. Ne postoji pisana istorija Roma, prenose je s kolena na koleno, uglavnom kroz pesme u kojima se govori o životu u zemlji gde su šume zelene, reke čiste i gde ima mnogo radosti jer je njihov nomadski život vezan za prirodu. Nemaju svoju religiju, uglavnom prihvataju religiju zemlje ili područja u kome žive, u katoličkim sredinama su katolici, muslimanskim muslimani, pravoslavnim pravoslaci…

Predrasude vezane za Rome su i danas veoma jake, potiču još iz vremena kada su krenuli iz svoje postojbine u neprekidno lutanje od zemlje do zemlje, tamo gde su stizali ljudi nisu verovali onima koji stalno putuju, danas jesu tu, sutra nisu.

Foto: eliznik.org.uk

Zbog predrasuda, Romi ni danas nisu ravnopravni članovi društva u zemljama u kojima žive, uglavnom ih smatraju “nižim” ljudima i većina Roma živi u nekoj vrsti savremenih geta. Savremeni su samo toliko koliko oko naselja u kojima žive nije podignuta ograda i što mogu slobodno da se kreću.

U romskim porodicama, pojedinac je značajan samo kao deo zajednice i održavaju bliske odnose sa širom porodicom čak i kada žive daleko jedni od drugih. Imaju mnogo dece koja, nažalost, predstavljaju dobar izvor egzistencije. Muška deca uglavnom se vezuju za oca i veoma rano budu uključena u posao kojim se porodica bavi, dok ženska u većini slučajeva mlađoj braći i sestrama zamenjuju majku. Ne vole hijerarhiju ali veoma poštuju starije članove porodice kao i osobu koja se istakla svojom mudrošću koju uglavnom poštuje celo naselje ili pleme. Sporove, bračne, imovinske, većinom ne rašavaju na sudu već na svojim  „sudovima“ koje čine stariji, iskusniji pripadnici grupe.

Većina Roma je nepismena dok preko 95% romske dece ne ide u školu.

Prosečan život Roma skoro da ne prelazi pedesetu godinu zbog uslova u kojima žive. Tamo gde su stacionirani uglavnom nema tekuće vode, toaleta, struje, grejanja.

Zbog predrasuda ali i neobrazovanja nisu poželjni radnici čak ni na poslovima za koje nije potrebno obrazovanje pa se uglavnom izdržavaju skupljanjem i prodajom sekundarnih sirovina i prosjačenjem.

Sve u svemu, Romi su i danas potpuno marginalizovani, programi inkluzije idu teško i sporo.

I pored svega, Romi su simbol za slobodu, muziku, ples, radost življenja.

Konvencija o ljudskim pravima priznaje im nomadstvo kao jedno od univerzalnih ljudskih prava i danas imaju svoje predstavnike u Ujedinjenim nacijama.

Kao i svaki narod, bez obzira što nemaju svoju religiju, imaju svoja verovanja, jedno od njih je, kod onih Roma koji žive u kućama, da imaju zmiju koja živi u temeljima kuće i štiti porodicu. Veruju da zmija u toku noći izlazi kako bi proverila da li su svi ukućani tu i kako bi im poželela sreću, a ako se desi da zmija zaštitnik kuće bude ubijena, veruju da će neko iz kuće umreti a da porodica dugi niz godina neće imati sreće.

Pretpostavlja se da ovo verovanje potiče iz vremena kada su živeli u Indiji gde se i danas, u mnogim oblastima, veruje da videti zmiju predstavlja dobar znak.

Foto u zaglavlju: adreampuppet.blogspot.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *