Home / Kafa sa tetkom / Put ružama posut – počelo snimanje filma o srpskoj princezi Oliveri
Put ružama posut – počelo snimanje filma o srpskoj princezi Oliveri

Put ružama posut – počelo snimanje filma o srpskoj princezi Oliveri

„Put ružama posut“ je dokomentarni film koji prati sudbinu princeze Olivere, najmlađe ćerke kneza Lazara, koja je nakon Kosovske bitke predata Turcima kao zalog za mir

Snimanje prvog dokumentarnog filma o srpskoj princezi Oliveri Lazarević, ćerki kneza Lazara i kneginje Milice, koja je posle Kosovske bitke data kao zalog mir u harem sultana Bajazita Prvog, počelo je juče na lokalitetima na Smederevskoj tvrđavi. Reč je o srednjemetražnom dokumentarnom filmu sa igranim rekostrukcijama koji nosi naziv „Put ružama posut“ a čiji je autorski tim okupio Fond „Princeza Olivera“.

Film govori o životnom putu princeze Olivere koju su iz rodnog Krušeca u harem Bajazita Prvog Srbi ispratili bacajući pred nju pupoljke ruža. Priča o njenoj sudbini neodvojia je od priče o njenim roditeljima knezu Lazaru i kneginji Milici, bratu Despotu Stefanu, sestri Jeli Balšić, sestriću Đurađu Brankoviću , pa će ovaj film biti prilika da se oživi ovaj nedovoljno istražen deo srpske istorije. Princeza Olivera je uspela dostojanstveno da se izbori sa nedaćama koje joj je život na turskom dvoru doneo, da uz to pomogne Srbiji i da se u nju vrati i nastavi da pomaže vladavinu svog brata Despota Stefana.

U igranim rekonstrukcijama, u filmu će se pojaviti Tanja Bošković kao kneginja Milica, Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić kao Despot Stefan, Ivan Jevtović kao Bajazit Prvi, Aleksandra Nikolić kao Jela Balšić, a princezu Oliveru će oživeti glumice Vesna Stanojević i Aleksandra Manasijević.

Scenario za film napisala je Olivera Šaranović prema monografiji „Princeza Olivera, zaboravljena srpska Kneginja“, a dramatruški ga je uobličila Nataša Drakulić. Režiser filma je Marko Novaković a narator Milan Caci Mihailović.

U filmu će biti korišćena bogata arhivska građa, umetnički predmeti, inserti iz dokumentarnih i igranih filmova, mape, a biće sniman na autentičnim lokacijama širom Srbije – Beogradskoj tvrđavi, crkvi Ružica, Konaku kneginje Ljubice, Sabornoj crkvi, crkvi Lazarica, ostacima Lazarevog grada u Kruševcu, tvrđavi u Baču, u manastirima Manasija, Studenica i Ravanica.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*